Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

7 особености на българите, които озадачават чужденците

Снимка: Pixabay

България е красива, спокойна и сигурна страна, а българите са приветлив и честолюбив народ, винаги готов да покаже най-доброто от себе си пред останалия свят. Ала има типично нашенски особености, които са непонятни за любознателния чуждоземец. Ето някои от тях:

"Да не се излагаме пред чужденците" е типична нашенска фраза. Чужденецът е обгрижван и ухажван като "писано яйце". Целта е нито за миг да не се усъмни в прословутото българско гостоприемство – въпрос на чест за всеки уважаващ себе си домакин. Но понякога се прекалява – домакините ще ви третират като най-добрия си приятел и сериозно ще се обидят, ако не седнете на семейната софра, за да се веселите до малките часове, или ще настояват да ви придружават навсякъде, за да ви покажат местните забележителности и т.н. 


Внимание! "Да" означава "Не".  Когато чужденец за пръв път пристигне у нас, може да попадне в конфузна ситуация заради начина, по който отговаряме на въпросите му. Причината? Ние кимаме наопаки на останалия свят. С други думи, еднократното кимване с глава надолу и нагоре на български означава отрицателен отговор, а въртенето ѝ хоризонтално всъщност е позитивен сигнал на съгласие.

Българите рядко се усмихват, те не обичат да показват емоциите си пред непознати. Тази мрачна сериозност, за която ние не си даваме сметка, прави силно впечатление и се възприема като проява на невъзпитание и студенина. Ала веднъж опознал нашенския горещ нрав и отзивчивост, чуждоземецът бързо променя първоначалното си мнение и дори се "разкайва", че така повърхностно се е подвел от привидностите.


Празнични софри, веселби, купони до зори! Ако има нещо, което нашенецът владее до съвършенство, това е умението да разпуска и да се забавлява напук на икономическите кризи и хроничния недоимък. Чужденците недоумяват как така сме една от най-бедните страни в ЕС, а заведенията ни са винаги пълни – от кръчмата в най-затънтеното и обезлюдено село до кафенетата, механите и гурме ресторантите по градовете. Нашенецът определено обича да хапва, да пийва и да се весели в компания, без оглед на бюджета си. А дойде ли краят на седмицата, пътищата и граничните пунктове се задръстват от автомобили, тръгнали към курортите, докато хотелиери доволно потриват ръце.


С обувките дотук! Ако ви поканят на гости е добре да се съобразите със следната нашенска особеност - българите държим много на чистотата, понякога се стига и до маниакалност. Подгответе се още от прага любезно да бъдете подканени тутакси да се събуете, за да не измърсите килима или дъбовия паркет. За целта може да ви връчат меки пантофи, с които да се почувствате като… у дома. Домакините не биха възразили, ако предварително сте се подготвили и си носите вашите лични удобни чехли.


Българската кухня е пикантна, често солена, понякога мазна и по-скоро ориенталска.  Да, шопската салата, баницата, мешаната скара, пържените картофки със сирене и други нашенски вкусотии се оценяват по достойнство от чуждия гост. Ала доста често лютото, соленото, силните подправки и аромати му идват в повече. Освен това не винаги се приемат безрезервно популярните у нас боза, солен айрян, таратор, шкембе чорба, пача, свински уши на скара и още цяла плеада странни, понякога блудкави, друг път прекалено пикантни или мазни за чуждоземския вкус наши храни.

Да ти плиснат вода за "Добър час". Българите сме убедени, че водата има пречистващи, живителни сили. Не се стряскайте, ако преди да потеглите към летището домакинът разлее вода пред вас. Когато член на семейството напуска дома за специално събитие, като първия учебен ден, изпит, абитуриентски бал, сватба или задгранично пътуване, нашенецът не пропуска да му плисне вода пред входната врата с ритуалното пожелание  "Успех" или "На добър път!". И в никакъв случай не се връщайте назад, под предлог, че сте си забравили паспорта на нощното шкафче, защото магията ще се изпари и късметът ще ви напусне!

Снимки: Pixabay, БГНЕС, архив

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!