Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кристин Лагард бетонира очакванията за предстоящо скорошно вдигане на лихвите от ЕЦБ

Кристин Лагард, управител на ЕЦБ
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейската централна банка вероятно ще прекрати своята стимулираща програма за изкупуване на облигации в началото на третото тримесечие на тази година, последвано от повишаване на лихвите, което може да бъде факт само "няколко седмици" по-късно, заяви в сряда управителят на ЕЦБ Кристин Лагард.

По този начин Лагард бетонира пазарните очаквания, че ЕЦБ ще повиши през юли лихвените си ставки за първи път от повече от десетилетие в опит да укроти рекордно високата инфлация в еврозоната.

Повечето други водещи централни банки вече повишиха лихвите, но ЕЦБ, която се бореше с твърде ниската инфлация в продължение на десетилетие, все още налива средства във финансовата система на еврозоната чрез закупуване на облигации.

"Моето очакване е покупките на активи да приключат в началото на третото тримесечие“, каза Лагард на конференция в словенската столица Любляна по повод 30-тата годишнина на Централната банка на Словения.

"Първото повишаване на лихвите, определено от бъдещите насоки на ЕЦБ относно лихвените проценти, ще се случи известно време след края на нетните покупки на активи, като това може да означава период от само няколко седмици", посочи още тя.

По този начин Лагард се присъедини към нарастващия брой членове на ЕЦБ, които призовават за първо увеличение на евролихвите през юли, след като инфлацията в еврозоната достигна 7,5% през април.

Шефът на ЕЦБ призна, че кризата, възникнала на фона на пандемията от Covid-19 и военната инвазия на Русия в Украйна, е донесла много по-голям шок за еврозоната, отколкото за другите големи икономики, като е "разкрила основните слабости в институционалната архитектура на съюза".

Лагард също така подчерта, че "ангажиментът и гъвкавостта" на ЕЦБ позволяват на Европа "да реагира ефективно". Тя продължи да описва тези два фактора като ключове в борбата с нарастващата инфлация в еврозоната и изрази увереността си, че инфлацията може да бъде "насочена в средносрочен план към целевото ниво от 2%".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна