Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фердиданд Маркос-младши обяви победа на президентските избори във Филипините

Фердинанд Маркос-младши обяви победа на презинетските избори във Филипините
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Синът на покойния диктатор на Филипините Фердинанд Маркос обяви в сряда победа на президентските избори, обещавайки да бъде лидер "на всички филипинци", предаде "Франс прес". Макар преброяването все още да не е завършило, е ясно, че Фердинанд Маркос-младши, популярен още като "Бонгбонг", печели над 56% от гласовете -  двойно повече от основния си съперник - либералната Лени Робредо.

Победата е удивителен обрат в съдбата на семейство Маркос, чиито членове преминаха от президентския дворец до парии и обратно в рамките на няколко десетилетия, коментира АФП.

Представителят на политическата династия се завръща във властта след безпрецедентна кампания, насочена към реабилитация на семейството и  на фона на общественото разочарование от правителствата след диктатурата.

Провеждана основно във "Фейсбук" кампания успя да създаде у множество, предимно млади и образовани филипинци представата, че управлението на Маркос-баща е златен период на мир и просперитет.

Привърженици на Фердиданд Маркос ликуват след изборната му победа

В действителност Фердинанд Маркос, който идва на власт през 1965 след оспорвани президентски избори и остава държавен глава до 1986, се разправя безмилостно с политическите си противници, а един от основнине му съперници - Беннино Акиньо, е застрелян на слизане от самолета в Манила. Управлението на Маркос-баща е синоним на повсеместна корупция и политически мотивирани репресии.

Смята се, че за 21 години във властта сеемйство Маркос е присвоило милиарди долари.

През 1986 цялото семейство напуска Филипините, а самият диктатор живее в изгнание в Хонолулу, Хаваите, където и умира през 1989.

Часове след победата си Маркос-младши посети гроба на баща си в гробището на националните герои в Манила, отбелязва АФП.

Маркос пренебрегна телевизионните дебати и до голяма степен избягваше интервюта в медиите, тъй като се опитваше да избегне неудобни въпроси.

Фердинанд Маркос-младши  бе избран за президент на Филипините с около 31 милиона гласа

Правозащитни групи, лидери на католическата църква и политически анализатори се опасяват, че огромната победа може да насърчи Маркос да управлява с тежък юмрук и да прокара конституционни промени, които могат да укрепят управлението му.

Заедно с него, но в отделно гласуване, за вицепрезидент беше избрана Сара Дутерте, дъщеря на досегашния президен Родриго Дутерте, който няма право на повече мандати.

Техният успех означава, че двама потомци на авторитарни лидери ще заемат най-високите изборни постове през следващите шест години, каментира агенцията..

Основният съперник на Маркос - 57-годишната адвокатка Лени Робредо, призна изборното си поражение, но заяви, че ще продължи борбата за демокрация.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна