Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джо Байдън: Инфлацията все още е неприемливо висока

Американският президент Джо Байдън
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на Съединените щати Джо Байдън заяви в сряда, че годишната инфлация в страната, която през април отслабна леко до 8,3% от 8,5% през март, остава "неприемливо висока", въпреки че показва признаци на забавяне.

"Както казах вчера, инфлацията е предизвикателство за семействата в цялата страна и намаляването й е моят основен икономически приоритет. Това започва с Федералния резерв, който играе основна роля в борбата с инфлацията в нашата страна. Отвъд Фед, моят антиинфлационен план е фокусиран върху намаляване на разходите, пред които са изправени семействата, и намаляване на федералния дефицит", посочи американският президент.

"Републиканците в Конгреса говорят за инфлацията, но единственият им план е да повишат данъците на работещите семейства, като извадят още повече пари от джобовете им. Ако са сериозни по отношение на инфлацията, те трябва да ми изпратят двупартийния законопроект за иновации, за да се укрепят нашите вериги за доставки и за да се произвежда повече в Америка, заедно със законодателство, което намалява разходите и намалява дефицита, намалява сметките за лекарства, отпускани по лекарско предписание, както и тези за комунални услуги, и да се възстанови справедливостта на нашето данъчно облагане", подчерта още Байдън.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени