Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Лукойл" придобива Shell Neft, руското дъщерно дружество на британската Shell plc

PJSC Lukoil
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Втората по големина нефтодобивна компания в Русия - "Лукойл" (PJSC Lukoil) обяви в четвъртък, че купува компанията Shell Neft LLC, която е дъщерното дружество на британската Shell plc, опериращо в Русия, съобщават "Файненшъл таймс" и агенция Dow Jones news.

Руската компания не разкри сумата, за която ще придобие активите на Shell надолу по веригата в Русия. Shell plc също  отказа да разкрие търговските условия на сделката с "Лукойл".

Shell plc, подобно на конкурентите си BP (British Petrolium) и ExxonMobil, обяви намерението си да се оттегли от руския нефтен и газов сектор след нахлуването на руската армия в Украйна на 24-ти февруари.

През март британската петролна компания обяви, че постепенно ще прекрати участието си в руския газов и нефтен бизнес. Миналата седмица Shell plc. заяви, че е в преговори за продажбата на поделението си Shell Neft, което управлява 411 бензиностанции за търговия на дребно и завод за смесване на смазочни материали в град Торжок в Тверска област - на около 200 км северозападно от Москва.
Бензиностанция на Shell в Санкт Петербург, Русия

"Придобиването на висококачествените бизнеси на Shell в Русия се вписва добре в стратегията на "Лукойл" за развитие на нейните приоритетни канали за продажба, включително търговията на дребно, както и бизнеса със смазочни материали", заяви вицепрезидентът по продажбите на рафинирани продукти на "Лукойл" Максим Донде.

Руската фирма ще поеме и 350 от служителите на Shell Neft.

Хюберт Вигевено, ръководител на бизнеса надолу по веригата във Shell групата, регистрирана в Обединеното кралство, каза, че благосъстоянието на служителите на Shell Neft е била основна грижа за британския енергиен гигант, потвърждавайки че сделката ще доведе до запазването на поне 350 работни места.

Това е първата голяма сделка в нефтения и газовия сектор, откакто повечето западни компании обещаха да напуснат Русия след нейната военна инвазия в Украйна.

Според "Файненшъл таймс" липсата на потенциални купувачи, предвид нарастващата изолация на Русия, означава, че малко компании са постигнали напредък в това, което се очаква да бъде труден процес на продажба за онези международни компании , които търсят да напуснат руския пазар.

В допълнение към бизнеса си надолу по веригата, Shell има и 27,5-прицентен дял в проекта за втечнен природен газ "Сахалин-2" заедно с "Газпром", две други съвместни предприятия с държавната компания, както и дял в блокирания проект "Северен поток 2".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!