Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Криптопазарът загуби над 200 млрд. долара, след като по-рано днес биткойн се срина под $ 26 000

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Биткойн поевтиня по-рано в четвъртък под 26 000 долара за първи път от 16 месеца насам на фона на по-всеобхватна разпродажба на криптовалути, която изтри над 200 милиарда долара от целия криптопазар само за един ден, съобщава бизнес телевизия CNBC.

По-рано през деня биткойн (bitcoin) поевтиня към 25 800 долара, потъвайки за пръв път от 26 000 долара от декември 2020 г. насам. Последва париране на първоначалните нови загуби, като по-късно през деня водещата криптовалута отскочи към 29 500 долара, нараствайки в рамките на днешната сесия на търговия с около 4%.

Втората по значение цифрова валута Етериум (Ether) пък се срина към 1720 долара, пробивайки за кратко под важното ниво от 2000 долара за пръв път от юли 2021 г., след което върна малко над нивото от 2000 долара, поевтинявайки в рамките на деня с близо 6%.

Това доведе до срив на капитализацията на целия криптопазар по-рано в четвъртък с над 200 млрд. долара и с над 600 млрд. долара само за седмица.

От началото на май инвеститорите започнаха панически да бягат от криптовалутите в момент, когато фондовите пазари също се намират под силен натиск от разпродажби на акции поради страховете за влошаващи се икономически перспективи, тъй като растящата инфлация кара водещите централни банки да предприемат по-агресивни политики на затяган (повишаване) на лихвите за да овладеят инфлационния натиск.

Графика биткойн/долар


Спадът на криптопазарите е свързан и с драматичното поевтиняване в последно време на т.нар. "стабилна монета" TerraUSD, която трябва да отразява стойността на американския долар. В сряда TerraUSD (или UST) се срина под 30 американски цента, разклащайки сериозно доверието на инвеститорите в така нареченото "децентрализирано финансово пространство". Последва отскок на Terra обратно над 80 цента, но в четвъртък има нов силен спад с над 5% към 40 цената (0,40 щатски долара).

Т.нар. "стабилни монети" (Stablecoins), които обвързват стойността си към една или повече официални валути, са като банковите сметки на слабо регулирания крипто свят. Инвеститорите в цифрови валути често се обръщат към тях като "инвестиционно убежище" във времена на нестабилност на финансовите пазари. Но TerraUSD, "алгоритмична" стабилна монета, която е подкрепена от код, а не от пари, държани в резерв, се бори да поддържа стабилна стойност, докато притежателите ѝ се стремят масово да избягат от нея, посочва CNBC.

Luna, друг Terra токен, който има плаваща цена и е предназначен да абсорбира ценовите шокове на UST, пък изтри 99.5% от стойността си за 24 часа и последно се търгува за едва 1 цент (0,01 долара).

Инвеститорите се страхуват какви последици за биткойн ще има този срив на "стабилните монети".

Luna Foundation Guard – фонд, създаден от създателя на Terra Ду Куон – беше натрупал купчина биткойни за милиарди долари, за да помогне на UST по време на криза. Страхът обаче е, че Luna Foundation Guard продава голяма част от своите биткойни, за да подкрепи негова сриваща се "стабилна момента". Това е рискован хазарт – не на последно място защото биткойн сам по себе си е невероятно ценово волатилен актив.

Последствията от срива на Terra доведоха до опасения от заразяване на целия криптопазар.

Tether, най-голямата "стабилна монета" в света, също падна в четвъртък под ниво си на обвързване от един щатски долара, достигайки 95 американски цента. Икономистите отдавна се опасяват, че Tether може да не разполага с необходимото количество резерви, за да укрепи обвързаността си с долара в случай на масово теглене на средства от страна на инвеститорите.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени