Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отгледаха растения в лунна почва

Снимка: Слав Сливенов

Учени за първи път отгледаха растения в лунна почва, донесена от астронавти от програмата "Аполо".

Революционният експеримент, описан подробно в списание Communications Biology, даде на изследователите надежда, че един ден може да е възможно да се отглеждат растения директно на Луната.

Това би спестило на бъдещите космически мисии много трудности и разходи, като би улеснило по-дългите и далечни пътувания.

Въпреки това, според авторите на изследването от Университета във Флорида, тепърва предстоят много проучвания по темата.

"Това изследване е от решаващо значение за дългосрочните цели на НАСА", заяви Бил Нелсън, ръководител на американската космическа агенция. "Ще трябва да използваме ресурсите, открити на Луната и Марс, за да разработим източници на храна за бъдещите астронавти, живеещи и работещи в дълбокия космос."

За своя експеримент изследователите използват само 12 грама (няколко чаени лъжички) лунна почва, събрана от различни места на Луната по време на мисиите "Аполо 11", "12" и "17".

В миниатюрни саксии с размер на напръстник те поставят около един грам почва (наречена "реголит") и добавят вода, след което засаждат семената. Освен това всеки ден захранват растенията с хранителен разтвор.

Изследователите избрали да засадят Arabidopsis thaliana, роднина на синапа, тъй като расте лесно и, най-важното, е широко проучен. Нейният генетичен код и реакциите ѝ към враждебна среда - дори в космоса - са добре познати.

Като контролна група семена са засадени и в почва от Земята, както и в проби, имитиращи лунната и марсианската почва.

Резултатът: след два дни всичко покълва, включително и лунните проби.

"Всяко растение - независимо дали в лунна проба или в контролна проба - изглеждаше по един и същи начин до около шестия ден", казва Анна-Лиза Пол, ръководител на експеримента.

След 20 дни учените събрали всички растения и изследвали тяхната ДНК. Анализът им показал, че засадените в лунна почва растения са реагирали подобно на тези, отглеждани във враждебна среда, като например почва с твърде много сол или тежки метали.

В бъдеще учените са си поставили за цел да направят тази среда по-благоприятна.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!