Eмисия новини
от 08.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Спомените за отминалите години – Стефка Евстатиева разказва

БНР Новини

Когато поканиш един оперен певец, който е решил да се откаже от всякакви ангажименти и да се отдаде на спокойствие и срещи с приятели, най-лесно е да го разпиташ за отминалите славни дни. За Стефка Евстатиева те са много и наистина много славни. "Обичам си спомените – каза тя и започна да разказва за първите си стъпки в операта – това се случва в Русе. Стефан Трифонов ме попита, когато си тръгвахме веднъж от театъра защо не мога да ходя по сцената. А аз бях притеснена и не знаех какво да правя, споделя певицата. После се наложило да спаси спектакъл само с една репетиция, на която ѝ показали откъде да влезе и да излезе. И тогава, като нямаше кой да ме насочва, аз сама си направих моя мизансцен. Публиката била във възторг и дори питали защо този гастрол не е обявен. "Какъв гастрол? Аз бях вече от няколко години солистка на театъра."

Стефка Евстатиева
Спомените ѝ отвеждат и на конкурса на името на Чайковски в Москва. "Аз изобщо не бях готова за третия тур. Всички казваха, че те не пускат българи. Оказало се обаче, че минава. А тя няма нито ноти, нито готова ария с оркестър." Решава да изпълни арията на Наташа от "В бурята" на Хренников, която е учила в Консерваторията. "Не бях гледала операта, само ми бяха казали, че Наташа е бременна и е изоставена, готова е да се самоубие и говори на детето си. Аз толкова се трогнах и сигурно съм изпълнила много добре арията, защото ми дадоха и награда за най-добро изпълнение на съветска опера. После ми казваха: Вие ни открихте Хренников. А след този конкурс ме забелязаха и в България."


Целия разговор можете да чуете в звуковия файл, а ето и записите, които може да чуете на 14 май от 20 часа в предаването "На опера в събота" по програма "Христо Ботев":

• "Дон Карлос" на Верди – Стефка Евстатиева (Елизабет), Калуди Калудов (Дон Карлос), Никола Гюзелев (Крал Филип), Людмила Хаджиева (Тебалд), хор и оркестър на Софийската опера, диригент Иван Маринов, запис от 1988 г.

• "Княз Игор" – Стефка Евстатиева (Ярославна), Никола Гюзелев (княз Галицки), хор на Софийската опера, Фестивален оркестър, диригент Емил Чакъров, запис от 1987 г.

• "Дама Пика" – Стефка Евстатиева (Лиза), Виеслав Охман (Герман), Фестивален оркестър, диригент Емил Чакъров, запис от 1992 г.

• "Снежанка" на Римски Корсаков – Елена Зименкова (Снежанка), Стефка Евстатиева (Купава), Никола Гюзелев (Дядо Мраз), Аврам Андреев (Берендей), Стефка Минева (Лел), Любомир Виденов (Мизгир), хор и СО на БНР, диригент Стоян Ангелов, запис от 1985 г.

• "Трубадур" на Верди – Стефка Евстатиева (Леонора), Стефка Минева (Азучена), Иван Велчев (Манрико), Никола Смочевски (Граф ди Луна), Иван Василев (Рюиц), хор и оркестър на Старозагорската опера, диригент Веселин Ненов, запис от 22 ноември 1982 г.

• "Мефистофел" на Бойто с участието на Никола Гюзелев (Мефистофел), Калуди Калудов (Фауст), Стефка Евстатиева (Маргарита), хор и оркестър на , диригент Иван Маринов, запис от 10 юни 1983 г.

• "Андре Шение" на Джордано – Стефка Евстатиева (Мадалена), Здравко Гаджев (Андре Шение), хор и оркестър на Софийската опера, диригент Асен Найденов, запис от 1979 г.

Снимки: ФС на Стефка Евстатиева

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия