Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Международната политика в "Седмицата на бързи обороти"

Министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба на брифинг по време на срещата на върха на външните министри на Г-7 във Вангелс, Германия, 13 май 2022 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Програма "Хоризонт" представя обзор на водещите събития от международната политика и икономика през изминаващата  седмица "на бързи обороти", когато  Финландия взе историческо решение да се присъедини към НАТО. Русия определи решението  като заплаха и съобщи, че ще наложи симетричен отговор. Москва спря износа на ток за Финландия:

"Злото се е върнало в Европа", заяви украинският президент Зеленски в емоционално видеообръщение по повод годишнината от края на Втората световна война.

Над 1000 украински войници остават блокирани в завода "Азовстал" без храна, вода и лекарства. Съпругите им стигнаха и до папата в търсене на помощ за тяхната евакуация.

"Stand by Ukraine" - това силно послание за подкрепа на атакуваната страна отправи фронтменът на "U2" - Боно. Той посети Киев и изнесе импровизиран концерт на една от метростанциите, ползвана за бомбоубежище. 

От 16 май (понеделник) на самолетите в Европа ще може да се пътува без маски. В момента, в който светът започва да се отърсва от пандемията, за първи път Северна Корея призна за наличие на заразата, смъртни случаи и наложи локдаун.

За първи път за последните 59 години кралица Елизабет Втора не произнесе лично речта си пред депутатите в британския парламент. Вместо нея новата парламентарна сесия откри 73-годишният принц Чарлз.

Технологичният гигант "Apple" затвори една страница от историята си като обяви, че спира да произвежда емблематичния си "iPod ". 

Чуйте повече от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна