Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Опасения за над един милион болни от Covid-19 в Северна Корея

Лидерът на КНДР Ким Чен-ун инспектира аптека в Пхенян, 15 май 2022 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Лидерът на Северна Корея Ким Чен-ун нахока "безотговорните" здравни шефове за реакцията в страната на растящите случаи на коронавирус и нареди на армията да помага при раздаването на лекарства, предаде АФП.

Над 1 милион души са болни нещо, което Пхенян нарича "треска", съобщават държавните медии. Това става въпреки заповедта на Ким за национален локдаун с цел да забави разпространението на заболяването.

Признак за сериозността на ситуацията може би са "силните критики" на Ким срещу представители на здравните власти за лошата им реакция при превенцията на епидемията, особено защото не наредили на аптеките да работят денонощно, за да има достъп до лекарства.

Той нареди на армията да работи за "незабавно стабилизиране в доставката на медикаменти в столицата Пхенян", където вариантът Омикрон бе открит миналата седмица, която всъщност КНДР съобщи за първия случай на Covid-19.

Ким се постави в центъра на реакцията на страната на заболяването, ръководейки почти всекидневни извънредни срещи на Политбюро за заразата, която по думите ми е причинила "големи катаклизми" в страната.

Неуспешното разпространение на лекарства е "заради хора в кабинета и здравния сектор, отговарящи за доставките, които не са запретнали ръкави и не са разпознали сегашната криза", казал Ким според държавната агенция КЦТА.

Тя посочи, че при инспекция на аптека, Ким "силно разкритикувал кабинета и обществени здравен сектор за безотговорното им отношение към работата". Той също отпровил критики и за пропуските в законовия контрол, посочвайки "негативни феномени при разпределението и продажбата на лекарства".

КЦТА съобщи, че по данни към 15 май общо 50 души са починали, като са констатирани 1 213 550 случая на "треска", като над половин милион са подложени на лечение.

Северна Корея поддържа строга блокада от началото на пандемията преди повече от две години, но според експерти наличието на силно заразния вариант Омикрон в съседни страни правеше неизбежно проникването му в КНДР.

Новият президент на Южна Корея Юн Сук-йол заяви в понеделник, че "няма да задържа осигуряването на необходимата помощ на севернокорейския народ".

"Ако севернокорейските власти приема, няма да пестим от необходимата подкрепа, като лекарства, включително ваксини срещу Covid-19, медицински доставки и здравен персонал", каза той в парламента.

Пхенян не е отговорил на последните официални предложени от Сеул за помощ, които детайлизират Covid помощта, съобщи министерството на обединението.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!