Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ облекчават част от наложените на Куба ограничения

Съединените щати обявиха серия от стъпки за преразглеждане на политиката си спрямо Куба, включително облекчаване на някои ограничения от ерата на президента Тръмп за семейни парични преводи и пътувания до острова, както и рязко увеличаване на обработката на американски визи за кубинци, съобщава Ройтерс.

Мерките, които бяха въведени след продължителен преглед от правителството на САЩ, бележат най-значимите промени в подхода на САЩ към Хавана откакто президентът Джо Байдън встъпи в длъжност през януари 2021 г.

Говорителят на Държавния департамент на САЩ Нед Прайс каза, че мерките, обявени в понеделник, са за "по-нататъшна подкрепа на кубинския народ, като му се предоставят допълнителни инструменти за живот, свободен от потисничеството на кубинското правителство и за търсене на по-големи икономически възможности".

Държавният департамент обяви, че Съединените щати ще премахнат горната граница на семейните парични преводи, която преди това беше определена на 1000 долара на тримесечие, и ще разрешат дарителски парични преводи на лица, които не са членове на семейството.

Не е ясно обаче, дали Съединените щати ще премахнат юридическите лица от списъка с ограничения за Куба - списък на Държавния департамент с кубинските правителствени и военни компании, с които на американски фирми и граждани е забранено да правят бизнес.

"Ще гарантираме, че паричните преводи преминават по-свободно към кубинския народ, без да обогатяваме онези, които извършват нарушения на правата на човека", посочи служител на американската администрация.

Сред промените е план за възстановяване на Програмата за събиране на кубинските семейства, която предоставя законен начин за събиране на кубински семейства в Съединените щати и увеличаване на капацитета за консулски услуги.

Вашингтон ще се стреми да издава 20 000 имигрантски визи годишно в съответствие със споразумение за миграцията. Администрацията на Байдън се стреми да разшири персонала на посолството в Куба, за да се справи с изоставането при издаване на визи, но все още не е ясно как и когато това може да се случи.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна