Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нападателят, убил 10 души в Бъфало, възнамерявал да продължи да стреля

Импровизиран мемориал край супермаркета в Бъфало, където в събота бяха убити 10 души и ранени трима
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Нападателят, който уби 10 души в супермаркет в Бъфало, щата Ню Йорк, е планирал още атаки след стрелбата в събота, съобщи полицията, предаде Би Би Си.

Заподозреният Пейтън Гендрон (18 г.), карал над 320 км, за да извърши престъплението, смятано от властите за расистки мотивирано.

Той е планирал да продължи да шофира и "да стреля по още чернокожи хора", заявил шефът на полицията в Бъфало през американски медии.

Сред жертвите на стрелбата има пенсионер, бивш полицай и възрастна жена.

Кметът Байрън Браун каза, че заподозреният пристигнал в Бъфало с намерение да отнеме "възможно най-много живота на чернокожи".

В появил се документ от 180 страници, за който се смята, че е написан от Пейтън Гендрон, той описва себе си като фашист и привърженик на теорията за превъзходство на бялата раса.

Това постави въпроси за това как е успял да извърши престъплението, след като вече е създавал безпокойство.

"Искам да знам какво се е знаело и кога се е знаело", заяви губернаторът на Ню Йорк Кати Хокъл пред Ей Би Си нюз.

Представители на ФБР потвърдиха, че стрелецът е прекарал миналата година ден и половина в болница за оценка на душевното състояние, след като написал, че иска да извърши убийство и самоубийство по проект в гимназията.

Тогава не били повдигнат и обвинения и шефът на полицията на Бъфало Джоузеф Грамаглия каза пред репортери, че стрелецът единствено отправял "генерализирани заплахи", заради което изглежда не е останал под наблюдението на властите.

Той съобщи, че има доказателства, сочещи, че нападателят е искал да отиде и във втори магазин в събота, ако не е бил спрян.

Междувременно собственикът на магазина, който продал полуавтоматичното оръжие, използвано при нападението, заяви, че не получил предупреждение, когато пуснал името на заподозрения в правителствената база данни за проверка.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна