Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Клаас Нот: "Реалистично" е повишаване на лихвите на ЕЦБ с 25 базисни пункта през юли

Не е изключено вдигане на лихвите и с 50 пункта, ако растящата инфлация го наложи

Председателят на нидерландската централна банка и члът на Управителния съвет на ЕЦБ Клаас Нот  заяви във вторник, че е "реалистично" увеличението на лихвените проценти на Европейската централна банка с 25 базисни пункта през юли.

В телевизионно интервю той също така отбеляза, че ЕЦБ може да обмисли и вдигане на ключовите си лихвени проценти с 50 базисни пункта, ако през следващите няколко месеца данните за инфлацията подсказват, че е необходим такъв ход.

"ЕЦБ трябва да нормализира своята парична политика", подчерта той и предупреди, че хората в еврозоната трябва да се подготвят за по-висока инфлация "през следващите месеци".

Според последно проучване на Ройтерс сред икономисти, очакванията са, че ЕЦБ ще повиши депозитната си лихва през юли за пръв път от десетилетия насам и ще изведе на заседанието си през септември тази лихвена ставка от досегашната ѝ отрицателна територия, въпреки вероятността около 30% за рецесия в еврозоната в рамките на следващите 12 месеца.

Очаква се банката да прекрати програмата си за закупуване на облигации през юли и да последва повишаване на лихвите по депозитите с 25 базисни пункта няколко седмици по-късно, смятат повече икономисти, анкетирани между 10 и 16 май.

Доскоро се очакваха ЕЦБ да изчака до последното тримесечие на годината, за да повиши лихвения процент по депозитите, който в момента е на отрицателна територия от -0,50%.

46 от 48-те икономисти, анкетирани от Ройтерс, очакват лихвите по депозитите да се повишат през третото тримесечие, като 26 от тях посочиха, че лихвите ще се повишат с 50 базисни пункта до края на периода, което предполага повишение с 25 базисни пункта (с 0,25%) както на заседанието на ЕЦБ през юли, така и на срещата през септември.

Други 18 респонденти казаха, че лихвеният процент по депозитите ще се повиши само с 25 базисни пункта през третото тримесечие, а двама посочиха, че депозитната лихва на ЕЦБ ще бъде повишена само с 10 базисни пункта до ниво от -0,40% до края на тримесечието.

Около 90% от икономистите, или 43 от 48, пък казаха, че лихвеният процент по депозитите ще бъде 0% или по-висок до края на 2022 г., 44% или 21 от 48 пък смятат, че дотогава депозитната лихва на ЕЦБ ще достигне 0,25%, а едва 8% от анкетираните, или 4 от 48 , казват, че тя дори е достигне 0,5%.

Анкетата на Ройтерс също така установи, че времевият прозорец за повишаване на лихвите започва да се затваря за ЕЦБ, със стабилна средна вероятност от 30% за рецесия в еврозоната през следващите 12 месеца, тъй като войната в Украйна продължава да повишава енергийните цени и намалява покупателната способност на потребителите.

Според същото проучване се очаква БВП на еврозоната да нарасне с 0,3%, 0,5% и 0,6% през второто, третото и четвъртото тримесечие  на настоящата година, като това представлява понижение спрямо прогнозите през миналия месец за икономически растеж от 0,4%, 0,6% и 0,6%.

На годишна база се очаква икономиката на еврозоната да нарасне с 2,7% тази година, което е спад от прогнозата за 2,9% месец по-рано,  след което растежът да се забави още до 2,3% през следващата година - без промяна спрямо анкетата на Ройтерс през април.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна