Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Финландската Gasum отнася до арбитражен съд спора с "Газпром експорт" за плащанията на газа

Снимка: gasum.com

Финландският държавен енергиен доставчик Gasum заяви във вторник, че ще отнесе спора си със "Газпром експорт" относно плащанията на руската газ в рубли до арбитражно производство, съобщава Ройтерс.

Gasum заяви, че няма да приеме искането на "Газпром експорт" да плаща в рубли за доставките си на газ за Финландия и поради това съществува повишен риск руските газови потоци към скандинавската държава да бъдат спрени.

"В тази ситуация Gasum нямаше друг избор, освен да отнесе договора до арбитраж. В тази предизвикателна ситуация ще направим всичко възможно, за да можем да снабдим нашите финландски клиенти с енергията, от която се нуждаят“, каза главният изпълнителен директор на Gasum Мика Вилянен.

Gasum също така заяви, че ще се стреми да снабдява финландските клиенти през лятото чрез газопровода BalticConnector, който свързва финландската и балтийската газова мрежа през Финския залив. Ограниченията върху преносния капацитет на тръбата обаче биха представлявали предизвикателство, добави енергийният доставчик.

В дългосрочен план Финландия планира съвместно да наеме плаващ терминал с Естония за внос на втечнен природен газ.

Финландия внася по-голямата част от газа си от съседна Русия, но газът представлява само около 5% от годишното енергийно потребление, напомня Ройтерс.

Загубата на това предлагане обаче може да засегне компании като Neste и Metsa, както и други компании в горската, химическата и хранително-вкусовата промишленост.

Европейската комисия публикува актуализирани насоки за това как компаниите от ЕС могат да плащат за руски газ, без да нарушават санкциите на блока.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна