Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ обмислят да предложат мита върху руския петрол като алтернатива на ембаргото

Представители на Министерството на финансите на САЩ заявиха във вторник, че планират да предложат на финансовата среща на Г-7 тази седмица европейските страни да наложат мита върху руския петрол като по-бърза алтернатива на въвеждането на цялостно петролно ембарго, съобщава Ройтерс.

Европейският съюз обмислят поетапно ембарго върху вноса на руски петрол като следващ отговор на войната на Москва в Украйна, но опасенията на някои източноевропейски страни относно доставките представляват основна пречка за този шести пакет от санкции.

Тарифният механизъм, който ще бъде предложен от Съединените щати, ще има за цел да задържи руския петрол на пазара, но да ограничи размера на приходите, които могат да постъпват в Москва от износ на черното злато, посочи пред репортери в Брюксел представители американскоот финансов министерство.

Финансовите министри и управителите на централните банки от групата на седемте богати нации, известни като Г-7, трябва да се срещнат в Брюксел по-късно тази седмица.

Тъй като руският петрол се продава с отстъпка спрямо световните петролни еталони, тарифата може да бъде определена на ниво, което едновременно да улови част от тази разлика (отстъпка) и да намали печалбите на Русия, казаха официални американски лица. Но митата трябва да бъдат достатъчно ниски, така че Русия все пак изкарва печалба спрямо производствените си разходи, което да й дава стимул да продължи да изнася петрол, добавиха те.

Според тях, запазвайки руския петрол на пазара, това ще избегне потенциални по-нататъшни скокове в цената на петрола от налагането на европейско ембарго, което поскъпване на петрола пък би могло да компенсира негативното въздействие на ембаргото върху руските приходи.

Източниците на Ройтерс от финансово министерство на САЩ също така казаха, че много правителства имат силно желание да спрат да купуват руски петрол възможно най-бързо, но това крие висок риск едно категорично ембарго на руския петрол да повиши значително цената на важната енергийна суровина.

Министерството на финансите на САЩ разглежда механизми за ценообразуване, включително тарифи, за да помогне за защитата на световната икономика от допълнителни щети от високите цени на енергията, казаха те.

Парите от наложените мита пък могат да бъдат вложени във фонд за възстановяване и реконструкция на Украйна, задоволяване по този начин желанието на западните държави Москва да плати поне част от мащабните усилия за възстановяване.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени