Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рекорден 40-годишен връх на инфлацията във Великобритания през април от 9%

Инфлацията във Великобритания се повиши през април на годишна база до 9%, показват данни на британската официална статистика ONS, като това е най-високата инфлация от поне 40 години -  откакто съществуват тези статистически данни от втората половина на 80-те години на миналия век.

Индексът на потребителските цени (CPI) нарасна през април с 2,5% спрямо март, когато се повиши с 1,1%.

Спрямо година по-рано потребителската инфлация се ускори през април до 9% от 7% през март и очаквания за повишение с 9,1%. Според ONS инфлацията в Обединеното кралство вероятно е била по-висока някъде около 1982 г. - преди официалната статистика да започне да събира този тип данни.

Новото сериозно ускоряване на британската инфлация е предизвикано от силно покачващите се цени на електроенергията, газа и други горива, както и на моторните горива и на автомобилите втора употреба, което е нов сигнал, че стандартът на живот на британските потребители продължава да се свива.

Графика на индекса CPI по месеци (спрямо година по-рано)


Най-голям възходящ натиск за повишаване на инфлацията оказват разходите за жилища и комунални услуги, които се повишиха през април с цели 19,2% след увеличаването на енергийния ценови таван (на цените на газа и електроенергията) за домакинствата от началото на април с 54% от страна на британския енергиен регулатор.

Цените на електроенергията скочиха през април с 53,5% на годишна база, на газа - с цели 95,5%, а на течните горива - със 113,9%.

Транспортните разходи също продължават да нарастват, повишавайки се с 13,5%, като средните цени на бензина достигнаха през април рекордните 161,8 пенса за един литър в сравнение със 125,5 пенса за литър година по-рано.

Инфлацията се ускори и при ресторантьорския и хотелиерския бизнес (със 7,9%), както и на храните и безалкохолните напитки (с 6,7%).

Основната инфлация, която изключва цените на енергията, храните, алкохолните напитки и тютюна, пък се ускори на годишна база през април до 6,2% от 5,7% месец по-рано.

Априлските инфлационни данни подчертават по-нататъшното се свиване на финансите на домакинствата (на техните доходи по отношение на инфлацията) през тази година, което вероятно ще се отрази върху икономическия растеж.

Финансовият министър Риши Сунак, който се намира под натиск да предложи повече помощ на домакинствата, каза, че страните по света са засегнати от висока инфлация и че скокът при британските данни за април отразява увеличението на регулираните енергийни тарифи от миналия месец.

"Не можем да защитим хората напълно от тези глобални предизвикателства, но предоставяме значителна подкрепа, където можем, и сме готови да предприемем по-нататъшни действия", каза Сунак.

Инфлацията във Великобритания вероятно ще продължи да се увеличава през следващите месеци, имайки предвид, че производствените цени през април скочиха с цели 14% на годишна база след повишение с 11,9% през март, отбелязвайки най-голямо увеличение от юли 2008 г.

По-рано този месец Английската централна банка прогнозира, че инфлацията ще достигне 10% по-късно тази година, като се очаква АЦБ да продължи да вдига основната британската лихва след четирите увеличения, които бяха предприети от декември 2021 г. насам, които доведоха до вдигане на лихвената ставка до 1% - най-високото си ниво от 2009 г.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна