Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пауъл: Фед ще продължава да повишава лихвите в САЩ, докато инфлацията не спадне

Не знаем колко дълго ще продължи кризата с растящите цени

Джером Пауъл, председател на Фед на САЩ
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Председателят на Федералния резерв Джером Пауъл обеща във вторник вечерта, че централната банка на САЩ ще увеличи лихвените проценти толкова, колкото е необходимо, за да се спре скокът на инфлацията, който заплашва икономическите фундаменти.

"Това, което трябва да видим, е инфлацията да се понижава по ясен и убедителен начин и ще продължим да настояваме, докато не видим това“, заяви Пауъл по време на събитие, организирано от "Уолстрийт джърнъл". "Ако не видим това, ще трябва да помислим за по-агресивно движение, за да затегнем финансовите условия", добави той.

"Постигането на ценова стабилност, възстановяването на ценовата стабилност е безусловна необходимост. Нещо, което трябва да направим, защото наистина икономиката не работи за работниците, за бизнеса или за когото и да било без ценова стабилност. Това наистина е фундамента на икономиката", отбеляза той.

Джером Пауъл подкрепи повишенията на лихвените проценти в САЩ с 50 базисни пункта, които ще бъдат обсъдени на следващите две заседания на Фед, като каза, че текущите увеличения на лихвите са подходящи.

Той посочи, че е време Фед да се съсредоточи върху понижаването на инфлацията в Съединените щати до целевото ниво от 2%, настоявайки, че централната банка разполага с инструментите и е решена да намали инфлацията по "ясен и убедителен начин".

Ако Фед не види желаните резултати (за намаляване на инфлацията), централната банка ще предприеме по-агресивни мерки (по-силно вдигане на лихвите), добави той.

Фед ще продължи да повишава ключовите си лихвени проценти, докато не види, че инфлацията намалява, потвърди Пауъл, но предупреди, че членовете на Фед не са сигурни къде се намира неутралното ниво, като добави, че Фед може да подмине неутралното ниво (на лихвите), ако е необходимо.

"Инфлацията е твърде висока", аргументира се той.

Неговите коментари затвърдиха очакванията на пазарите на лихвени фючърси, че федералната фондова лихва ще достигне поне 2,75%-3,00% до края на тази година и може би повече, като бъде повишавана непрекъснато от текущия диапазон между 0,75% и 1,00%.

Председателят на Федералния резерв също така подчерта в изказването си във вторник късно вечерта, че кризата в Украйна тласка нагоре цените на суровините, като отбеляза, че Фед не е сигурен колко дълго ще продължи това. Ефектът от войната може да продължи по-дълго от очакваното, смята той, което затруднява инфлацията да се понижи до целевото ниво от 2 на сто.

Въпреки това Пауъл подчерта, че има редица възможни пътища за т.нар. "меко кацане", но че може да се изпита "известна болка".

Признавайки възможната "болка", която контролирането на инфлацията може да причини по отношение на по-бавния икономически растеж или по-високата безработица, Пауъл каза, че има "пътеки" за намаляване на темпа на повишаване на цените без изпадане в истинска рецесия.

Коментирайки веригите на доставки, Пауъл предупреди, че Covid локдауните в Китай се отразява негативно на света.

Пауъл завърши речта си, като предупреди, че има вероятност процесът на глобализация да се обърне в известна степен.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна