Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Йелън: Западните санкции имат "огромно въздействие" върху руската икономика

Изявление на Джанет Йелън преди срещата на финансовите министри на Г-7 в Бон, Германия
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън заяви в сряда, че западните санкции срещу Русия вече имат "огромно въздействие".

"Русия преживява рецесия, висока инфлация, остри предизвикателства във финансовата си система и неспособност да набави материалите и продуктите, от които се нуждае, за да подкрепя войната или икономиката си", каза Йелън пред репортери преди срещата на финансовите министри и управителите на централните банки на Г-7 в Бон, Германия, предаде Ройтерс.

Тя също така отбеляза, че е доста вероятно лицензът за плащане на руския дълг да изтече, допълвайки, че ако Русия технически не обслужва дълга си, това няма да отбележи значителна промяна в икономическата ситуация на страната, тъй като тя вече е отраяна от глобалните пазари.

Йелън посочи, че САЩ е малко вероятно да удължат скоро изтичащ лиценз, който позволява на Русия да плаща на притежателите на американски облигации.

Досега Русия успяваше да извърши своите международни плащания по облигации, въпреки че западните санкции забраняват трансакциите с руското министерство на финансите, централната банка или националния фонд за благосъстояние.

Страната има 40 млрд. долара международни облигации и миналия месец направи нещо, което изглеждаше като "късен обрат", като направи плащания, за да избегне неизпълнение по дълга.

Но сега Москва е изправена пред краен срок 25 май, когато изтича американският лиценз, който й позволява да извършва плащания към притежателите на облигации в САЩ.

Според Джанет Йелън САЩ ще продължат да максимизират въздействието на санкциите върху Русия заради военната операция в Украйна.

Запитана по темата, Йелън каза още, че американското правителство ще продължи да разглежда енергийните санкции със съюзниците. "Дискусиите продължават", каза тя, като добави, че "всички ние споделяме целта за намаляване на приходите, с които Русия ще трябва да купува стоки и услуги".

Преминавайки към други теми, тя анализира и глобалната икономическа перспектива, определяйки я  като "предизвикателна" и "несигурна". Въпреки това Йелън очаква значителен отговор от страна на предлагането по отношение на покачващите се цени, особено на петролния пазар.

Финансовият министър на САЩ също така каза, че Covid локдауните в Китай изглежда възпрепятстват потока от стоки и възпрепятстват глобалните вериги на доставки, а едно по-сериозно забавяне на растежа на втора по сила световна икономика може да има глобални странични ефекти, които изискват специално внимание .

"Със сигурност локдауните изглеждат така, сякаш възпрепятстват производството и потока на стоки и услуги, като се има предвид колко са обширни, и усложняват трудностите във веригите на доставки, които имахме, когато се повишиха цените“, каза Джаен Йелън преди срещата на Г-7.

"Въпреки че част от този натиск изглежда отслабва, събитията в Китай изострят този натиск във веригите на доставки. И това е източник на безпокойство", отбеляза тя.

"Китай също така изглежда, че изпитва забавяне на растежа. Като една от най-големите икономики в света, икономическите резултати на Китай наистина имат странични ефекти върху растежа по целия свят. Така че това е фактор, който влияе върху глобалната перспектива и ние наблюдаваме внимателно какво се случва в Китай и какви са техните политически отговори".


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна