Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Компанията Tesla е премахната от фондовия индекс S&P 500 ESG

Снимка: БГНЕС

Производителят на електрически автомобили Tesla Inc. беше премахнат в сряда от индекса S&P 500 ESG на S&P Dow Jones Indices.

Сред причините за решението бяха посочени въпроси като расова дискриминация, съдебни дела срещу компанията и воденето на правителствено разследване след инциденти с нейни автопилотни автомобили.

"Tesla не отговаряше на условията за включване в индекс поради ниските си рейтинги по скалата S&P DJI ESG Score, три от които попаднаха в долните 25% спрямо глобалните GICS® еквивалентни индустриални групи“, посочи Маги Дорн, старши директор и ръководител на ESG Indices за Северна Америка в S&P Dow Jones Indices.

Индексът S&P 500 ESG е широкобазиран, претеглен с пазарна капитализация индекс, който е предназначен да измерва ефективността на ценни книжа, отговарящи на критериите за устойчивост, като същевременно поддържа подобни общи тегла на индустриалната група като S&P 500.

Производителят на автомобили беше изключен от индекса поради по-добро представяне на "неговите равнопоставени конкуренти в глобалната индустриална група“ и "липса на нисковъглеродна стратегия на Tesla и кодекси за бизнес поведение", както и заради "две отделни събития, съсредоточени около твърдения за расова дискриминация и лошите условия на работа във фабриката на Tesla във Фримонт, както и заради разследването NHTSA  на САЩ (Национална администрация за безопасност на пътното движение), след като множество смъртни случаи и наранявания бяха свързани с автопилотни превозни средства на компанията", посочиха от S&P Dow Jones Indices.

Главният изпълнителен директор на Tesla Inc. Илон Мъск разкритикува S&P Dow Jones Indices LLC и неговия ESG index (за околна,, социална и управленска среда - Environmental, Social and Governance), след като компанията беше премахната от списъка на компаниите в S&P 500 ESG по-рано през деня.

"Компанията Exxon е оценена в топ десет на най-добрите в света за околна среда, социална среда и управление (ESG) от S&P 500, докато Tesla не влезе в списъка! ESG е измама. ESG е въоръжен от фалшиви войни за социална справедливост", написа Мъск в "Туитър".

"Политическите атаки срещу мен ще ескалират драстично през следващите месеци“, заяви още изпълнителният директор на Tesla Inc.

Мъск добави, че глобалните рейтинги на S&P са "загубили своята почтеност".

В следващ туит Мъск подчерта, че "Tesla прави повече за околната среда от която и да е компания някога!".

След новината за премахването на Tesla от индекс S&P 500 ESG, акциите на компанията за електромобили поевтиняват на Уолстрийт с около 7% към 707 долара за една акция.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени