Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Волейболистите отново бяха категорични срещу Испания

Аспарух Аспарухов преодолява тройната блокада на Испания.
Снимка: БФВ

Националният отбор на България по волейбол за мъже спечели и втората контрола срещу Испания – този път с 3:0. (25:20, 25:21, 25:18), съобщиха от федерацията. По договорка между щабовете и за радост на зрителите отново се играха общо пет гейма, този път с два допълнителни, като и те бяха в полза на българите – 25:20 и 16:14.

И втората приятелска среща се изигра пред пълни трибуни в „Арена Вършец“ и пред погледа на президента на Българската федерация по волейбол Любомир Ганев. В първия двубой България победи с 3:1, вземайки и допълнителния пети гейм.

И във втория мач срещу Испания селекционерът на България Николай Желязков даде възможност за изява на максимален брой играчи от състава, водещ подготовка за Волейболната лига на нациите. България започна с Георги Сеганов, Аспарух Аспарухов, Светослав Гоцев, Радослав Парапунов, Светослав Иванов, Алекс Грозданов и либеро Владислав Иванов. Участие в срещата взеха също Димитър Димитров, Венцислав Рагин, Николай Колев, Стефан Чавдаров, Владимир Станков, Мартин Атанасов, Николай Къртев и второто либеро Мартин Иванов.

Най-резултатен за България бе Светослав Иванов с 19 точки. Аспарух Аспарухов реализира 17. Димитър Димитров завърши с 11. Най-много точки в срещата реализира Жорди Рамон – 22, а Алваро Химено се отчете с 20.

"Победите са важни, но на този етап е по-важно, че показахме по-добра игра от първия мач. Успяхме да подобрим доста от компонентите. В първия ден имахме проблеми при атаката на ниска топка в определени момент, във взаимодействието с разпределителя, с пайп. Във втората среща бяхме на много високо ниво, успеваемостта беше много висока. Търсим да играем на доста по-висока скорост атаки при позитивно посрещане. Нещата се получиха доста по-добре и не мога да бъда недоволен. Видяхме момчетата в игрова ситуация. Едно е да тренираш определени неща в тренировката, друго е да видиш как се получава по време на мач. Така виждаш докъде сме стигнали като сработка във всеки елемент. Това беше прекрасна възможност да се видим. Супер позитивни контроли за мен", заяви селекционерът на националния отбор Николай Желязков.

Мачовете срещу Испания бяха първите официални проверки за националния отбор по волейбол за мъже преди старта на битките от Волейболната лига на нациите. След лагера във Вършец националите ще заминат за Италия, където ще изиграят две срещи с домакините - актуални европейски шампиони. 

На 31 май и 1 юни в София ще се проведат две контроли с европейския вицешампион Словения, които ще бъдат последни преди заминаването за Канада за първата седмица от Волейболната лига на нациите. От 21 юни до 26 юни в "Арена Армеец" България е домакин на мачовете от втората седмица на Лигата на нациите. Феновете ще могат да се насладят на шоуто в София - с участието на някои от най-големите звезди на световния волейбол, на изключително изгодни цени.


По публикацията работи: Любомир Тодоров
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна