Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Индексът S&P 500 избегна влизането в "мечи" пазар, но Уолстрийт отчете спад за поредна седмица

Основните фондови индекси на Уолстрийт приключиха петъчната търговия близо до нива на затваряне от предходния ден, след като обаче първоначално бяха подложени на нов силен спад, преди през втората половина на сесията да възстановят загубените си позиции.

Инвеститорите обаче остават обезпокоени, че силно растящата инфлация и агресивната политика на Фед за повишаване на американските лихви в резултат на това ще навредят на печалбите на компаниите и може да предизвикат икономическа рецесия.

Индексът на сините чипове DJIA приключи петъчната търговия със слабо повишение от 8,77 пункта, след като по-рано през деня се срина с над 600 пункта.

Широкият индекс S&P 500 пък затвори търговията с повишение от 0,01%, но след като по-рано в петък се срина за кратко с 2,3%, оказвайки се с 20,9% под рекордния връх, достигнат през януари - сигнал, че индексът, включващ водещите 500 американски компании, може да навлезе в т.нар. "мечи пазар" (устойчив пазар на падащи цени, ако индексът беше затворил с 20% под неговия исторически връх).

Последвалият обаче отскок към края на търговия, доведе до затваряне на S&P 500 ниво, което е с около 19% под историческия връх, достигнат в началото на годината, избягвайки на косъм техническото определение за "мечи" пазар.

Технологичният индекс Nasdaq Composite обаче затвори с понижение от 0,3% и вече е с 30% под неговия рекорден връх, което потвърждава, че този индекс вече се намира в "мечи" пазар.

Въпреки възходяща корекция през последните часове на петъчната търговия, и трите фондови индекса приключиха с поредни седмични загуби. Индексът DJIA се раздели с 2,9% от стойността си - спад за осма поредна седмица, което представлява най-продължителното негово понижение от април 1932 г. насам.

S&P 500 пък се понижи през отминалата седмица с 3%, а Nasdaq - с 3,8%, като и двата индекса регистрираха загуби за седма поредна седмица.

Ако през следващата седмица S&P 500 все пак падне трайно с 20% под рекордния си връх, това ще означава негово второ навлизане в "мечи" пазар от мат 2020 г. насам, когато пазарът на акции на Уолстрийт претърпя първоначален крах след началото на коронавирусната пандемия.

Графика на индекса S&P 500

По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна