Eмисия новини
от 05.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

След 23-годишно прекъсване, кинопрожекциите в Шабла се възстановяват

НЧ "Зора 1894" - Шабла
Снимка: Читалище" Зора 1894" гр.Шабла - Facebook

Съвместната инициатива за възраждане на киното в града е на ръководството на община Шабла и на читалищното настоятелство на Народно читалище „Зора 1894“. Идеята е да се прожектират предимно български филми. Първата прожекция ще бъде на мащабната родна продукция „В сърцето на машината“, която ще се състои на 1-ви юни (сряда) от 19.00 часа в салона на читалището в града. Това съобщава сайтът dobrichonline.com.

Билети могат да бъдат закупени от касата на читалището. При по-голям интерес, ще бъдат излъчени допълнителни прожекции на филма. Очаквайте в най-скоро време и други актуални български продукции.

Ето и малко история на шабленското кино, която любезно e предоставена от авторите на книгата „125 години Народно читалище „Зора 1894“ Шабла“:„На 22 декември 1949 година, жителите на Шабла с трепет и вълнение прекрачват прага на читалищния киносалон. Монтиран е широколентов киноапарат, подарен на читалище „Зора“ през 1947 г. от селския съвет с председател Илия Марков. За осъществяване на прожекциите, читалищното ръководство и селския съвет, вземат под наем сградата на братя Атанас (Ташо) и Амера Димитрови (Загорски). Приспособяват я за читалищен салон със сцена за самодейните колективи и библиотека. Парична подкрепа оказва читалищното ръководство на село Тюленово, което заема 100 000 лв. читалищни средства. Читалищното кино в Шабла е едно от първите в селата на тогавашната Балчишка околия. В него работят един ръководител и един кинооператор, който е на служба в Пощенска телеграфно-телефонна станция като надзорник. Киносалонът е с пейки. Едва по-късно той е снабден със столове. Въпреки неудобствата, кинопрожекциите се посещават масово. Чрез киноизкуството се обогатяват формите на културно-просветна дейност на читалището. Провеждат се срещи с кинотворци, обсъждат се филми. Киното в Шабла, наречено „Москва“, участва в прегледа за най-добро кино в страната, организиран от Българска кинематография и се класира на едно от първите места сред селските кина. През 1957 г. в читалищното кино са направени 124 прожекции. През 1962 г. шабленското кино заема своето място в новопостроената сграда на Народно читалище „Зора“ в града, а през 1974 година, то е на първо място в окръга по кинообслужване на населението – 53 000 посещения. За постигнат най-висок процент зрители, през 1978, 1983 и 1984 г., киното в Шабла е отличено с грамота на Комитета за култура на Националния преглед за най-добро кинообслужване.“


Последният прожектиран филм в Шабла (през 1999 г.) е апокалиптичната сага на режисьора Дейвид Камерън – „Титаник“. А пътят нагоре към изплаването на шабленското кино от 23-годишното забвение започва на 1 юни т.г. в киносалона на шабленското читалище с българския филм „В сърцето на машината“.


По публикацията работи: Нина Милошевич
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.