Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премиера на новата стихосбирка на поетесата журналист Татяна Явашева на 26 май

Татяна Явашева и острието на думите в стихосбирката „вСЪЩНОСТ“

2
Татяна Явашева
Снимка: Личен архив

На 26 май от 18.30 ч. в Галерия „Сан Стефано“ в София, ул. „Сан Стефано“ 22, ет. +1 (в Бизнес центъра срещу БНТ) е премиерата на новата стихосбирка на поетесата журналист Татяна Явашева - „вСЪЩНОСТ“.

Редактор е Митко Новков, директорът на програма "Христо Ботев", художник и дизайнер е Любомир Славков, издателството е „ЖАР“ на Жанет Аргирова. По същество това е книга, която наднича в същността на нещата, които ни заобикалят, видими и невидими, и води към тяхната „всъщност“.

Татяна Явашева работи като бизнес журналист и е редактор в сп. „Икономика“. Тя е част от Клуба на поетите журналисти, към който се присъединиха и колеги от БНР. За писането на стихотворения казва, че я отвежда там, докъдето друг път няма.

Когато идва за участието си в предаването „ Нощен Хоризонт“ с водещ Станислава Пирчева, Татяна Явашева вижда как в онзи късен час продължава оформянето на градинката на централния вход на БНР. „Получих усещането за дежавю (вече видяно) – едно от моите стихотворения сякаш беше в действие“, казва тя:

ДОБРЕ ПОДРЯЗВАНИТЕ ХРАСТИ

вече са прораснали

глави готови за отсичане

растат и пак растат в

добре подрязваните храсти

Неодушевените предмети душа си имат… - това е твърдение от новата ѝ поетична книга „вСЪЩНОСТ“. Стихотворенията насочват фокуса на вниманието към детайли, на които обикновено не обръщаме внимание във все по-забързващото се всекидневие, и дават отговор: Как острите думи загубват силата си; Какво се крие в утайката на кафето; Защо с прах се покрива прозорецът; Как вехне и изсъхва родословното дърво; Какво има в черната кутия на паметта…

За Татяна Явашева поезията е озарение и затова пише стихотворения. Издала е стихосбирките - „По ръба на чадъра” (1997), „Смеха на огледалото” (1999) и „Чуй тишината” (2017). "вСЪЩНОСТ" е четвъртата ѝ книга.

Носител е на литературни награди, сред които откроява първите две - от ежегодния конкурс за млади автори на издателство „Христо Г. Данов” (1996) и от литературния конкурс „Южна пролет” (1998).

Била е отговорен редактор в сп. ТЕМА, специален кореспондент на сп. BusinessWeek, работила е на различни позиции във в. ПАРИ. Член е на Клуба на поетите журналисти към Поетично ателие „Владимир Башев”, както и на Съюза на българските журналисти. Част е от Обществото на литературния кабинет „Димчо Дебелянов“.

Нейна поезия е печатана в широк кръг литературни издания и сайтове за литература, звучи и в предавания по БНР и други електронни медии.

Участва в трите поетични антологии на Клуба на журналистите поети към Поетично ателие „Владимир Башев“ в София - "Време за кактуси"(2003), "Време за камъни" (2013) и „Тринайсет“ (2019), като е редактор на последната от тях. Присъства и в CD Антологията „Дигитална креативност – среща на поколенията“ (2020), която Обществото „Димчо Дебелянов“ издаде.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна