Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Глушков подкрепя Папазов да се кандидатира за президент на БФБ

Георги Глушков
Снимка: БГНЕС

Президентът на Българската федерация по баскетбол Георги Глушков заяви, че решението за налагането на санкция на Левски от три служебни загуби заради участието на Йордан Минчев в първите три полуфинални срещи с Балкан без необходимия документ – т.нар. „letter of clearance“ е обсъдено с него от мениджъра на Националната баскетболна лига за мъже (НБЛ) Сандра Велчева-Хънт.

„Решението е консултирано с мен и аз съм го подкрепил. В момента, в който е взето това решение, аз не съм имал по-добро предложение – законосъобразно и справедливо. Когато пристигнах на Генералната асамблея на ФИБА Европа във Вилнюс и унгарският представител ми зададе въпрос как е възможно да допуснем състезател да играе без разрешение“, обясни Глушков и добави, че унгарецът е казал е, че не е искал да се свързва с ФИБА, а първо да разговаря с българските представители.

„До преди три години системата беше съвсем различна. БФБаскетбол пращаше искане до съответната федерация и те трябваше да ни отговорят. Случваше се често в последните дни на картотеките ние да се обаждаме на колеги. Системата е тотално различна в момента и тези неща не зависят от нас. Лигата е орган, който се самоуправлява и самоконтролира. Изказах мнение, че може да се помисли за по-добро решение – съвместимост с нормативните документи и интереса на баскетбола“, коментира Георги Глушков.

„Това, че правилата сме ги направили по нашенски, това е така. Исках да има Общо събрание на лигата и членовете да бъдат съпричастни с изготвянето на нормативните документи. Може би документите ни не са на ниво на испанската лига. Много ми се искаше да бяхме по-напред и в този случай. Много ми тежи, но в този случай нямаме решение, което да удовлетвори и наредбите, и справедливостта“, добави той.

За намерението на Константин Папазов да се кандидатира за президент на федерацията, Георги Глушков заяви: „Не знам дали това ще се случи. Надявам се да е така. Нямам забележки към това негово искане. Ние сме демократична федерация и сме го показвали винаги. Не виждам нищо лошо един човек да иска да се картотекира. Никакъв проблем от моя гледна точка.“

Попитан дали е вярно ли е, че е предлагал на Папазов да се кандидатира за президент, Глушков отговори: „Предлагал съм му, да. И не само на него, а още на двама души. Не си спомням с какви аргументи ми отказа.“

Колкото до намерението на Сандра Велчева да поиска освобождаването й от поста, Георги Глушков коментира: „Това нейно решение е легитимно бих казал. И аз бих поискал от Управителния съвет на федерацията същото нещо, когато дойде време. Когато дойде време, бъдете сигурни, че ще го направя.“

„Моделът, който аз предложих, е лигата да бъде самостоятелна. Явно още не сме дорасли. Много ми се искаше управлението на НБЛ да е под контрола на самата лига. До установяването на нарушението се стигна случайно. В момента, в който го разбрахме, реагирахме за няколко часа. Сигурно е имало опция да се замълчи, но шампионатът да завърши нелегално, а по думите на унгарския делегат с него да се свързали от унгарския клуб. Не ми се мисли по този въпрос. Щеше да е уникална трагедия, ако подобно нещо се беше случило. Това е 100 процента сигурно“, каза Глушков.


По публикацията работи: Любомир Тодоров
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна