Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шарл Мишел се надява да се договори руско петролно ембраго преди заседанието на Европейския съвет

Шарл Мишел
Снимка: ЕПА/БГНЕС

ЕС се надява да успее да договори санкции срещу руския петрол преди следващото заседание на Европейския съвет, заяви в сряда председател на съвета Шарл Мишел.

"Все още съм уверен, че можем да разрешим темата преди Европейския съвет", каза Мишел пред репортери по време на пресконференция в Стокхолм с министър-председателя на Швеция, предаде Ройтерс.

"Това изисква много диалог, много политически усилия и ние работим много усилено, за да можем да останем единни, но също така да вземем решения, за да разбием руската военна машина и да се опитаме да окажем натиск върху Кремъл да сложи край на войната в Украйна", допълни той.

По-рано тази седмица председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен отбеляза, че страните от Евросъюза няма да се договорят за петролно ембарго срещу Русия този месец.

Унгарският външен министър Петер Сиярто също повтори по-рано днес, че неговата страна няма да подкрепи предложението на ЕС за петролно ембарго срещу Русия, докато не се намери решение, което гарантира енергийната сигурност на Унгария.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна