Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Майсторски клас на Ян Глозик в София

В София за първи път в страната има майсторски клас на художник-наивист от международна величина. Ян Глозик - един от най-изявените представители на Ковачичката наив школа в Сърбия, събра 15 действащи и начинаещи творци за едноседмично събитие пленерен тип. Създадените произведения ще бъдат изложени за широката публика по време на Втория  Международен Салон НАИВ от 1 до 12 юни в София, Нова Арт Спейс, ул. "Съборна" №3. Проектът е подкрепен от Национален Фонд "Култура". 

Наивистичното и интуитивно изкуство е жив, действен феномен в глобалната художествена култура днес. Наричат го още "изкуство на святото сърце", "изкуство на инстинкта", "необработено", "модерен неопримитивизъм", "свободно от канони". Тези определения подчертават неговата емоционалност и спонтанност. В голямата си част творците са без академично образование, самоуки и нешлифовани.

В днешното време, когато наивизмът в живота е рядкост, наивистичното и интуитивно изкуство в живописта заема специално място. Това се дължи на уникалната способност на художниците да потопят човек в свят на безгрижие, наивност и духовна чистота. Произведенията са изпълнени с това, което понякога липсва в повечето други области: настроение. Без да се влияят от традициите на изкуството, тези художници разчитат на личния си опит и рисуват картини, отразяващи спомените, желанията и мечтите си.

Темите, които те избират, често са свързани с тяхното детство, мястото в което са родени, средата в която са израснали, ежедневните рутинни и празнични поводи, но също така обхващат политически, исторически и социални проблеми, да не говорим за фантастични утопични светове. По този начин наивните художници се отличават с оригинална и неповторима стилистична независимост. Ян Глозик











Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!