Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Празненствата за платинения юбилей на Елизабет II започват в четвъртък

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британската кралица се прибра в двореца Уиндзор преди началото на тържествата по случай нейния платинен юбилей като монарх.

96-годишната Елизабет Втора бе заснета на летището в Абърдийн след престоя ѝ в нейното шотландско имение Балморал. По-късно тя бе забелязана отново на път с кола към Уиндзор. 

Празненствата започват в четвъртък, когато е и началото на четирите почивни дни за отбелязване на 70 години от възкачването на Елизабет Втора на трона. 

Първото събитие в богатата, помпозна и зрелищна програма е парадът Trooping The Colour в централен Лондон. По-късно кралицата ще се появи на балкона на Бъкингамския дворец за традицинното въздушно шоу на кралските военновъздушни сили. 

Най-отявлените фенове на кралицата вече се разположиха на палатки в близост до трасето на парада. В петък е специалната служба в катедралата „Сейнт Пол“ и любимите на кралицата конни състезания в Епсъм. 

В събота вечер е големият концерт с плеяда от звезди, сред които Ед Шийран, Алиша Кийс, Андрея Бочели, групата "Дюран Дюран" и дори последния британски участник в "Евровизия" Сам Райдър. 

А в неделя тържествата ще завършат с грандиозен парад пак в централен Лондон. Това, разбира се, е програмата съвсем накратко.

Встрани от официалната част се очаква в събота Елизабет Втора да види за първи път правнучката си Лилибет, когато тя навършва една година. Внукът на кралицата принц Хари и Меган Маркъл също пристигат за нейния юбилей.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна