Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Oтличия и звания за рождения ден на кралица Елизабет II

Подготовка за зрелищния парад Trooping of the Colour, 2 юни 2022 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Известни фигури от шоубизнеса, спорта и политиката, както и някои от героите по време на пандемията от Covid-19, попадат в тазгодишния списък на британската кралица с отличия и звания по повод на официалния ѝ рожден ден. От днес в цялата страна започват тържества за отбелязване на 70-ата годишнина от възкачването на Елизабет II на трона. 

Списъкът с наградените показва, че тази година се обръща особено внимание на обществените служби, околната среда и ангажираността на младите хора.

Сред тях е актьорът Деймиън Люис, който събра 1,5 милиона паунда за осигуряване на храна на работещите в националното здравеопазване по време на пандемията заедно с покойната си съпруга Хелън Макрори. Той получи Ордена на Британската империя за заслуги към драматичното изкуство и благотворителността.

Със същия орден са наградени модният дизайнер Стела Макартни и спортната журналистка Клеър Болдинг. Орден на Британската империя получи и бившият първи министър на Северна Ирландия Арлийн Фостър, а рицарско звание бе присъдено на депутата и бивш министър от Консервативната партия Джеръми Райт, който между другото, тази седмица призова премиера Борис Джонсън да подаде оставка заради "Партигейт".

Орден на кавалерите на честа получават писателят Салман Рушди и илюстраторът Куентин Блейк. Рицарски звания се присъждат на директора на "AstraZeneca" Паскал Сорио и на директора на Националната здравна служба Стивън Поуис. Най-старият награден тази година е 104-годишната Анджела Редгрейв, която подобно на кралицата отбелязва 70 години обществена служба като основател и директор на Школата за танци в Бристол.

А най-младите са 11-годишните близнаци Елена и Рубен Еванс-Гилен, които събраха повече от 46 00 паунда за здравеопазването за последните три години. Вниманието обаче  сега е насочено към тържествата през петте почивни дни за платинения юбилей, като те се откриват със зрелищния парад Trooping of the Colour в централен Лондон.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!