Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Срив на акциите на Tesla, тъй като Мъск планира да съкрати 10% от служителите

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Акциите на Tesla поевтиняват с около 9% по време на търговията на Уолстрийт в петък, след като главният изпълнителен директор Илон Мъск обяви, че има "супер лошо предчувствие" за икономиката и че трябва да съкрати около 10% от персонала, съобщават Ройтерс и "Файненшъл таймс", цитирайки имейл на Мъск до ръководителите на компанията за електромобили.

Съобщението, изпратено в четвъртък и озаглавено "поставяне на пауза на всички наемания на персонал в целия свят", дойде само два дни, след като милиардерът поиска от служителите на Tesla да се върнат на работното място или да напуснат.

В друг имейл до служителите в петък Мъск каза, че Tesla ще намали броя на служителите с 10%, тъй като е компанията вече има "прекалено много персонал в редица области", но добави, че "служители на почасов работен ден ще се увеличат".

"Обърнете внимание, че това не се отнася за никого от пресонала, който действително произвежда автомобили, батерии или инсталира солари", написа Мъск в имейла, видян от Ройтерс.

Почти 100 000 души бяха наети в Tesla и в нейните дъщерни дружества към края на 2021 г., показва годишната документация на компанията, предоставена на Комисията за ценни книжа и борси на САЩ (SEC), но няма подробности за това колко от тях работят почасово.

Графика на Tesla (в долари за акция)


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна