Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пациентски организации “Заедно с теб” остро осъждат нападението върху спешни медици

Пенка Георгиева
Снимка: Ани Петрова

"Пациентски организации “Заедно с теб” остро осъждаме нападението върху спешни медици в Самоков. Настояваме за справедливост!", това се казва в позиция до медиите на организацията.

"Призоваваме пациентите и близките им при неудовлетворение от медицинските грижи да сигнализират пациентските организации, медиите, институциите, а не да влизат в саморазправа.

Агресията е и във вреда на нас, пациентите, а лекарите, фелдшерите, сестрите, парамедиците заслужават нашето уважение. Но при установяване на нарушение настояваме за строго наказание от съответните органи.

За съжаление въпреки нашето искане за публично оповестяване на случаите на осъдени граждани за нападения над медици през годините Министерството на здравеопазването не реагира.

Налагането на справедливи наказания ще има дисциплиниращ ефект срещу агресията.

Пациентски организации “Заедно с теб” настояваме за създаване на Закон за правата и задълженията на пациентите.


В един такъв нормативен акт трябва да бъдат включени и задължения на Министерство на здравеопазването да провежда информационни кампании, защото според наши наблюдения част от вербалната агресия към медици настъпва поради незнанието на правата и задълженията на пациентите", пише още в позицията Пенка Георгиева .

Пациентски организации „Заедно с теб” обединява Асоциация за репродуктивно здраве, бременност и грижи за децата „Усмихни се”, Алианс на трансплантираните и оперираните АТО „Бъдеще за всички”, Асоциация на пациентите със сърдечно-съдови заболявания.

По публикацията работи: Гергана Хрисчева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени