Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ потвърдиха подкрепата си за венецуелския опозиционер Хуан Гуайдо

Опозиционерът Хуан Гуайдо, който е шеф на парламента на Венецуела се обяви на митинг в Каракас за президент, 23 януари 2019 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на САЩ Джо Байдън потвърди подкрепата си за венецуелския опозиционен лидер Хуан Гуайдо в телефонен разговор в сряда, въпреки че не го включи в тазседмичната мащабна панамериканска среща в Лос Анджелис, предаде АФП.

Байдън заяви също, че САЩ са готови да осигурят стимули за президента на Венецуела Николас Мадуро, който също не бе сред поканените, ако левият държавен глава преговаря за компромис с опозицията.

В становище след разговора с Гуайдо Белият дом посочи, че все още смята именно опозиционера за "временен президент" на Венецуела.

Байдън "е изразил подкрепата си за преговори във Венецуела като най-добър начин за мирно възстановяване на демократичните институции, за справедливи и честни избори", се казва в становището на Белия дом.

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп през 2019 г. обяви Мадуро за нелегитимен президент след избори, на които бе съобщено, че има множество нередности.

Мнозинството западни и латиноамерикански нации се присъединиха към решението Гуайдо да бъде признат за временен държавен глава, но част от тях признаха впоследствие, че Мадуро е устоял на натиска.

Сега Байдън отказа да покани Мадуро или левите лидери на Куба и Никарагуа на срещата в Лос Анджелис, защото са "авторитарни".

Това накара и мексиканския президент Андрес Мануел Лопес Обрадор да се откаже от участие. Все пак лидерите на около 20 страни, включително Канада, Бразилия и Аржентина, се отзоваха на поканата.

Откривайки форума вчера президентът на САЩ предложи ново икономическо партньорство с Латинска Америка, насочено към противопоставяне на Китай.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени