Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Таня Калинова - влюбена в живота, пътешествията и фотографията

Днес гост в рубриката ни е Таня Калинова - запален пътешественик и фотограф. Ето какво сподели тя специално за сайта на БНР:

Влюбена съм в живота, в пътешествията и фотографията, в преживяванията и малките неща, които ти носят мънички радости по пътя към големите цели. Влюбена съм в усещането да се чувстваш жив.




Точно така се чувствам, когато съм на път. Когато се събудиш със зебри пред вратата, когато бразилско семейство, което си срещнал преди 5 минути, иска да сподели вечерята си с теб, защото идваш от дълъг път; когато най-любезният и мил полицейски патрул върти телефони посред нощите, за да ти помогне да намериш неизвестна къща за гости и то след като са те хванали как караш в насрещното в еднопосочна улица. 

И след това те води до къщата и ти пожелава "лека нощ"; когато в забутано карибско село ти готви нигерийска кухня нигерийски италианец, преподавал психология в Софийския университет и фен на кръчмите в България. Когато има истории за разказване. И за показване.




Пътуванията са един от най-забавните начини да учиш, да си разтегнеш гледната точка до чертичка, така че да виждаш повече ъгли, да разбереш, че това, което за едни е символ за успех и щастие, за други е химера или чисто и просто неразбираема суета. А снимките са онези малки материализирани мигове, които имаш нужда да си припомниш, когато ежедневието отново те подхване на къси пасове.




И така ожених моите две големи страсти, пътуванията и фотографията, и поех на меден месец с тях. Да опознаваме шарения и интересен свят в непринудения му вид. Затова ми харесва предизвикателството да уловиш момента. Рядко имам възможност да дирижирам сцената или светлината. Просто забелязвам нещо и трябва много бързо да реагирам с фотоапарата, за да не пропусна мига. И често пропускам. Но това е част от предизвикателството.

Пътувам и снимам за удоволствие. Показвам, за да накарам някой да се усмихне, да се замисли, да помечтае. Знае ли човек от къде ще се запали искра.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна