Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Двукратната олимпийска шампионка е част от групата суперталанти срещу тютюнопушенето

Мариела Костадинова: Спортът е всичко за мен

"Победите в смесените двойки идват, когато има спойка и разбирателство", казва студентката в НСА

2
Мариела Костадинова
Снимка: Гергана Хрисчева

"Започнах да тренирам спортна акробатика от 6-годишна. В залата ме заведе майка ми, която също е спортувала спортна акробатика. Оттогава до 18-годишна възраст не съм спирала с тренировките. Участвах непрекъснато в републикански състезания в България, след това по международни турнири, а след това на 13 години отидох на първото си голямо състезание - Европейско първенство в Португалия. Следващата година участвах на Световно първенство в Париж, била съм и на Световно първенство в Китай. Но най - големият ми успех са златните медали от Младежката олимпиада в Буенос Айрес през 2018 г. ", каза Мирела Костадинова в рубриката "Младите хора, които ме вдъхновяват" на БНР.

Днес вече студентка втори курс в Националната спортна академия, Мирела е част от  група суперталанти - „МОЖЕЩИТЕ“, които се изправят срещу тютюнопушенето в името на здравето на своите връстници.

Каква е предисторията. Мариела Костадинова, заедно с партньора си -  Панайот Димитров, са шампиони по акробатика от младежките олимпийски игри в Буенос Айрес - 2018 година -  индивидуално и отборно. Нашите таланти на акробатиката по-рано заемат и четвъртото място на световното първенство за юноши и девойки в Антверпен.
Мариела Костадинова, заедно с партньора си -  Панайот Димитров (акробатика) са шампиони от младежките олимпийски игри в Буенос Айрес - 2018 година (по средата в зелени екипи)

Мариела и Панайот донасят златните медали като част от интернационалния отбор, който печели първото място в мултинационалното гимнастическо състезание на смесени отбори. Те още в първия ден на игрите се нареждат трети в квалификациите при смесените двойки в акробатиката и се класират безпроблемно за финала. Дни по-късно смесената двойка в акробатиката печели и второ злато. Българският тандем влиза с трети резултат във финала, но там е недостижим с общ резултат 27,850 т. Среброто отива при Израел с 27,590, а бронзът - при Украйна с 27,450 т. Теньори на златната ни двойка са Гергана Денева и хореографа Диана Колева.

Панайот Димитров е роден на 25 юни 2000 г. в Бургас. Костадинова е родена на 5 ноември 2002 година в Айтос. Когато печели златото на Олимпиадата през 2018 година, Мариела е едва 15-годишна:

"Заедно с Панайот тогава бяхме във възраст младежи - 13- 19 годишни. Заедно с него завоювахме победата. Най-важното за участието в тази Олимпиада беше да спечелим квота, което и постигнахме в Белгия на Световното първенство същата година, където ние се класирахме в първата 8-мица. Подготовката след това вече стана по-засилена и цяло лято тренирахме в зала.

Мариела Костадинова

Най-важното в една двойка - момче и момиче особено, а и Панайот е по-голям от мен, е стиковката. Постепенно нещата се получиха, защото имахме разбирателството.

Имам страхотни спомени от Олимпиадата - всичко е много различно и приятно, общуването с целия български отбор, със запознанствата с други спортисти, от други видове спорт, които имат много успехи преди това... Всичко се случва в олимпийското село. Различно изживяване е.

 Вдъхновящата сила при е мен е огромното ми желание да тренирам, но на първо място този спорт много ми харесва. Не е било толкова желанието да печеля първи места. Но те успехите си дойдоха без да се усетя...
Сега съм студентка втори курс - Треньорски факултет, със специалност "Акробатика" в НСА. Мисля да запиша и педагогика. Сега вече прекратих професионалната си кариера, но продължавам да тренирам", разказа още за БНР Мариела.
Мариела Костадинова и Теодор Великов

Тя днес е част от групата суперталанти - "МОЖЕЩИТЕ", които се изправят срещу тютюнопушенето в името на здравето на своите връстници.

В групата освен  Мариела са и водачът в световната ранглиста по олимпийско таекуондо Денис Димитров (16 г.), световната шампионка по шахмат Нургюл Салимова (17 г.)  и талантливия танцьор Мартин Борисов (13 г.) Те разкриват своите сили в поредица от кратки филми и специален комикс, за да привлекат нови попълнения в името на каузата – превенцията на тютюнопушенето сред учениците.

"С мен се свързаха от кампанията и след срещата ми с тях веднага реших, че трябва да се включа. Защото чрез комиксите, чрез клиповете и филмите именно би могло да се достигне до моите връстници. Те естествено, че на тази възраст част от тях пушат. Но мисля, че при условие, че знаеш колко е вредно пушенето, да продължиш да го правиш, макар че това си е личен избор, смятам, че е безотговорно на свой риск да го правиш.

Надявам се с тази кампания да достигнем до повече мои връстници, но и не само. Бих участвала и в други подобни кампании и мисля, че младите хора имат нужда от такива супергерои.

Аз си пожелавам най-вече да съм здрава, а останалото каквото е писано, то ще се случи!", пожела си в края на нашия разговор олимпийската шампионка по спортна акробатика Мариела Костадинова.
Мариела Костадинова
„МОЖЕЩИТЕ“ са онзи добър пример, от който младите хора имат нужда, за да им напомня, че здравето е безценно, а пушенето отдавна не е начинът да изглеждаш пораснал или необходимо условие, за да бъдеш заобиколен от приятели. Невероятната история на „МОЖЕЩИТЕ“ има амбицията да се превърне в истинска комикс-новела, а герои на страниците й - именно новите супергерои, които участват вече втора година в  кампания за превенцията на тютюнопушенето сред учениците на възраст 12-16 години, определяна като ключов период за съзряването на младите хора и формирането на изборите и навиците им.

През 2018 кметът на Бургас Димитър Николов награждава златните олимпийски медалисти с почетни плакети.

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев пок награждава призовата тройка в първото издание на анкетата -  "Спортист на България до 18 години за 2018 г." Победители са именно двойните шампиони от младежките олимпийски игри в Буенос Айрес – акробатите Мирела Костадинова и Панайот Димитров, които събират  26 328 гласа. Победителите са наградени в категорията за най-добър спортист до 18 години на церемонията -  „Нощта на шампионите“.

Наградиха най-добрите ни състезатели за 2018-та


Още по темата слушайте в рубриката "Младите хора, които ме вдъхновяват".
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени