Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Елисавета Котова: Безумните критерии за получаване на сензори по НЗОК трябва да се променят

Доц. Радка Савова: Децата с добре контролиран диабет тип - 1 да имат право на сензори по Здравна каса

Водещ детски ендокринолог и Асоциацията на децата с диабет гости в подкаста - "В центъра на системата"

9
Гергана Богданова
Снимка: Личен архив
Модерните методи за контрол на кръвната захар при децата с диабет тип 1 са фокусът в този епизод на подкаста на БНР "В центъра на системата" . Ще чуем защо децата с отлично контролиран диабет тип 1 нямат право да получат по Здравна каса от новите сензори за мониториране.

От разговора ще научите:

✅ Какво представляват най-новите сензори за мониториране на кръвната глюкоза

✅ Има ли проблем с достъпа до инсулин

✅ Какsво означава "въглехидратно броене"

✅ Защо е важно обучение за работа с инсулинови помпи и сензори за постоянно мониториране на кръвната захар

✅ Има ли проблеми в социализацията на децата с диабет в училище и в детските градини

✅ Къде си поставят децата инсулин в училище

✅ Поставят ли медицинските сестри инсулина на децата

✅ Какво представляват т.нар. "хибридни помпи" към сензорите

✅ Защо децата с добре контролиран диабет нямат право на новите сензори по НЗОК


Слушайте епизода в Soundcloud тук:



Или в Spotify тук:


Гости в епизода са:

✅ Доц. Радка Савова - ръководител на отделението по диабет в Клиниката по ендоклинология, диабет и генетика на СБАЛ по детски болести "Проф. Иван Митев"

✅ Елисавета Котова е майка на дете с диабет тип 1, председател на „Национална асоциация на децата и младите хора с диабет” и член на Националната пациентска организация

Елисавета Котова

"С диабет се живее, стига да правиш всичко както трябва", разказа Елисавета Котова, майка на вече 24 годишна дъщеря с диабет тип 1. Заболяването е открито преди 19 години, когато момиченцето е само на пет:

"Тя реално е живяла 6 месеца с недиагностициран диабет. Имало е и признаци, но аз не съм ги знаела, тя беше вече изключително отпаднала, не искаше да се храни, само сладки неща искаше да яде, пиеше много вода и ходеше често до тоалетна. Личният лекар не успя да я диагностицира. Сигнахме до болницата не на носилка, както понякога се случва с децата, и от там насетне започна убождането с инсулин. Но родителите трябва да знаят, че започне ли лечението, тези деца са като всички останали и не трябва да ги третираме като болни", поясни Котова.

Доц. Радка Савова

"В България стандартите за лечение на диабет са изключително високи. Нашите деца имат постижения за метаболитен контрол, съпоставими с първите десет европейски държави. Прилагаме най-модерните инсулини, най-модерните инсулинови писалки за убождане, достъпни за всички деца са инсулиновите помпи. Сега НЗОК въвежда инсулиновите сензори за мониториране на кръвната глюкоза. Октомври миналата година се включиха първите два модела, а тази година от 1 април в реимбурсния списък се включват още три-четири модела, съобщи доц. Радка Савова.

"Родителите трябва да знаят, че е добре предварително да видят дали моделите на сензорите са съвместими с техните мобилни устройства и на децата им. Така може да получите сензори, които са несъвместими с вашите телефони. Когато сензорите са съчетани с инсулинови помпи, пет души едновременно могат да следят кръвната глюкоза през телефона на детето.

Проблем е малкият брой комисии. За децата те са в 4 града, но за възрастни са само във Варна и София. Пациентите на инсулиново лечение са около 10 хиляди. Само през нашата клиника са преминали почти 5000 деца на инсулин. Тоест тези пациенти всички биха могли да покрият критериите на НЗОК за сензори. Гергана Богданова                             Снимка:Личен архив

Всички пациенти имат равнопоставен достъп за отпускане на помпа за инсулин по здравна каса. Има критерии, като най-важният сред тях е родителите и детето да бъдат обучени да използват инсулиновата помпа. Вторият критерий е пациентът да има добър контрол на гликирания хемоглобин. Ако тези критерии не са спазени, ние сме в правото да откажем да подновим протокола за консумативи за помпа.

Но тук идва друг проблем - 75 на сто от нашите родители постигат добър контрол на диабета при децата си. Те си купиха още преди време сензори за своя сметка от Европа, ползват ги, направиха брилянтен контрола при децата - под 6,5, имаме и над 200 души с помпи, също с брилянтен контрол. И по новите критерии на НЗОК сега те нямат право на сензори. Те са наказани, защото критерият сега да получат е да имат лош гликиран хемоглобин - над 7. Всички в заварено положение са лишени и трябва да влошат показателите си умишлено, което е абсурд и нонсенс...Новодиагностицираните с диабет първите 6 месеца също нямат право на сензори, след това само, ако са с лош контрол, и ако са на инсулинови аналози, от което също няма смисъл...", заяви с огорчение доц. Радка Савова.

По думите й, първите, които трябваше да получат сензори по НЗОК, са тези, които досега са си ги купували сами, като награда за усилията, които полагат, а след това да надграждаме със семейства, които така или иначе не постигат добър контрол.

Национална Асоциация на деца с диабет

Доц. Савова и Елисавета Котова призоваха Министерство на здравеопазването да качи на сайта си Наредбата, която разрешава на медицинските сестри в училищата и в детските градини по поставят инсулин на децата под 10 години. Защото тя е приета още през 2018 благодарение на д-р Даниела Дариткова, но до ден днешен не е качена на сайта и никой не я прилага.

Диабет тип 1 най-често се среща в детска и юношеска възраст, но може да се прояви и при възрастни хора. Не съществува начин диабетът тип 1 да бъде предотвратен, а заболяването често е наследствено. При този вид диабет имунната система унищожава клетките, произвеждащи инсулин и тялото вече не може да го осигурява в достатъчно количество, за да може той да регулира нивата на кръвната захар. На пациентите с диабет тип 1 им се налага да използват допълнителен инсулин от момента на диагностицирането до края на живота им. Рисковите фактори за развитието на диабет тип 1 са генетичната предразположеност, някои медицински състояния, като муковисцидозата или хемохроматозата, инфекции или вируси, като паротита, рубеолата, или цитомегаловируса.(бел.ред.)

Следва продължение по темата.

Защо е важно за децата с диабет да контролират заболяването си?

Всички епизоди на подкаста ще намерите:


Apple Podcasts през iTunes
 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна