Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

платена публикация
Как да избираме матрак за новородено?

2
Снимка: unsplash.com

Когато в дома се появи бебе, родителите правят всичко, за да заобикалят мъника с любов и внимание. Мама и татко се стараят да купуват само най-доброто за своето новороденото, без да вредят на правилното развитието и здравето му.

И така, ако става дума за облекло, то такова е само от 100% памук. Ако това са дрънкулки, такива са само от добри производители. И, когато става въпрос за избор на матрак, съществуват много въпроси.

Как да изберем матрак за новородено?

Детските магазини предлагат богат избор от матраци за новородени. Те задоволяват всяка широта на асортимента и ценова политика. Тук, внимание обърнете на това, че когато избирате матрак за бебе, основното нещо не е красотата, нежните цветове и приятното усещане при докосване. На първо място, погрижете се за съответствието на продукта с ортопедичните стандарти.

6 правила, които да имате предвид при избора на матрак

1. Не трябва да купувате матрак с идеята "когато порасне ". Истината е, че на различни възрасти ортопедичните изисквания за място за спане са различни. За деца под годинка матракът трябва да е достатъчно твърд. И след 3 години, когато теглото на детето се увеличи значително, матракът трябва да има ортопедичен ефект. В същото време положението на гръбначния стълб остава естествено, а специалните пружини позволяват да се отпусне и да се потопите по-лесно в света на сънищата.

2. Идеален вариант за новородено е средно твърдият матрак. В крайна сметка, ако продуктът е мек, детето може да се задуши.

3. Обърнете внимание на материал, от който е създаден матракът. Такъв трябва да е възможно най-естествен; да може да „диша“ и въздуха лесно да преминава, през детето. В този начин бебето няма да се поти много.

4. Матракът трябва да се вписва идеално в параметрите на креватчето. В противен случай нередностите могат да повлияят неблагоприятно над здравето на бебето. И ако матракът излезе, че е по-малък, то сънят на детето може да се нарушава често.

5. Марката невинаги означава качество. Ако намерите скъпи матраци и решите да купите само заради високата цена, която по общо мнение е равна и на по-високо качество, помислете отново. Дали си заслужава. Все пак бебето „расте с часове“, не е ли по-добре да заложите на по-добре позната марка, която да поддържате и в бъдещите покупки.

6. Опитайте да изберете матрак в неутрални цветове. Това ще улесни и последващата му употреба, ако планирате да имате и други деца.

В заключение:

Когато избирате матрак, обърнете внимание на:

Съответствие с размера на креватчето;

Естествеността материалите, от които е изработен матракът;

Липса на голям брой крепежни елементи и шевове;

Твърдост.

Съвет:

Въпреки, че дървените стърготини, вълната и сламата са естествени материали, не трябва да избирате матрак, направен от тези компоненти. Ако се мокрят често, започват да миришат. Кокосът и латексът са най-популярните пълнители за бебешки матрак. Те отговарят на всички стандарти и се предлагат в богат асортимент.

Не забравяйте, че новороденото ще прекарва повечето от времето си в креватчето си. Затова отнесете се към покупката отговорно и сериозно.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия