Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лятото идва – доста по-топло, с малко дъжд. И септември ще е плажен месец

Снимка: БГНЕС

Очаква се лятото у нас да е нормално, малко по-топло и може би с малко по-сухо време, казва в интервю за БТА климатологът проф. Георги Рачев.

По думите му у нас до края на юни времето ще е хубаво.

"Очаква ни хубаво време, ще е топло, със следобедни превалявания, но не толкова чести, колкото бяха досега. Температурите в София ще достигнат и надминат 30-31 градуса, а в Горнотракийската низина, в Дунавската равнина и покрай Дунава температурите ще бъдат около 35 градуса, а понякога може да са и малко по-високи - 36-37 градуса. Тези температури се очаква да са във Видин, Лом, Русе, Плевен, но могат да достигнат и до 40 градуса, защото има такива индикации за началото на юли - в периода между 3 и 5 юли", прогнозира той.

Проф. Рачев отбелязва обаче, че са трудни по-дългосрочните прогнози, за които се изисква по-голяма точност.

Според климатолога през юли и август ще бъде малко по-топло от нормалното.

"Европейският модел "дава" доста по-сухо време, с по-голямо засушаване, особено през август, като валежите за различните райони от Балканския полуостров, и в България, ще бъдат с около 15-20 процента по-малки от средните климатични норми", разяснява той.

"Вътре в самото лято, като сезон, ще има и малко гръмотевици, но високата атмосфера вече се затопля и няма да има такива крайни изяви на времето, като през май и юни. Гръмотевичните бури ще са по-слаби, ще има гръмотевици и валежи, но те ще бъдат значително по-малко в сравнение с юни и особено с май. Ще намалеят и градушките, които са най-чести през май и юни у нас, но да не забравяме и голямата градушка, която беше в София на 8 юли 2014 г. Тогава пострадаха, по официални данни, 60 000 - 70 000 автомобила", припомня Рачев.

Климатологът настоява, че и септември ще е подходящ месец за плаж по родното Черноморие, който по всички показатели, повече от 25 години, практически се доближава до летен месец.

"Сега туристическият сезон по нашето Черноморие продължава до 22 септември или до 1 октомври, особено за хората с различни заболявания, които не трябва да се излагат на слънце при високите температури", заключава проф. Георги Рачев.

По публикацията работи: Златко Желев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна