Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петролът продължава да поевтинява и в четвъртък

Петролът продължава да поевтинява и в началото на търговията в четвъртък след солидния спад ден по-рано, тъй като инвеститорите оценяват рисковете от икономическа рецесия и свързаното с това евентуално намаляване на търсенето на важната енергийна суровина на фона на повишаването на лихвите във водещите световни икономики.

Търговията в четвъртък стартира с поевтиняване на петрола с нови 2% след спада с 3% ден по-рано, преди обаче да последва известна стабилизация, като в началото на европейска търговия петролните фючърси се понижават с около 1%.

Към 10.00 часа българско време фючърсите на петрол Брент поевтиняват с 1,5% към 110,00 долара за барел, след като за кратко удариха ценово дъно около 108 долара и след като в сряда паднаха за кратко към 107 долара за барел за пръв път от 19-и май.

Фючърсите на американския лек суров петрол WTI пък се понижават с 1,8% към 104.30 долара за барел, след като по време на вчерашната търговия паднаха за кратко към 101,50 долара за барел - най-ниско ценово ниво от 19-и май.

Графика на петрол Брент (в долари за барел)


Инвеститорите продължават да оценяват до колко трябва да бъдат притеснени за това, че централните банки могат да тласнат световната икономика към рецесия, докато се опитват да ограничат инфлацията чрез повишаване на основните лихвени ставки, което пък да доведе до намалено потребление на енергийни стоки.

Председателят на Федералния резерв на САЩ Джером Пауъл заяви в сряда, че централната банка не се опитва да предизвика рецесия, за да спре растящата инфлация, но е напълно ангажирана да постави цените под контрол, дори ако това рискува да причини икономически спад.

Междувременно руският президентът Путин посочи също в сряда, че Русия е в процес на пренасочване на търговията и износа на петрол към страни от групата на развиващите се икономики БРИКС  (BRICS) след западните санкции заради войната в Украйна. Китайският внос на суров петрол от Русия през май е нараснал с 55% спрямо година по-рано и е на рекордно ниво.

Президентът на САЩ Джо Байдън пък призова Конгреса да приеме тримесечна отмяна на федералния данък върху бензина и дизела, за да помогне за борбата с рекордните цени на горивата по бензиностанциите, като се осигури временно облекчение за американските семейства това лято.

Енергийната информационна администрация на САЩ (EIA) пък обяви, че планираното за четвъртък оповестяване на данните за седмичните петролни складови запаси ще бъдат отложено поне до следващата седмица поради проблеми със системите.

Снощи Американският петрол институт (API) представи своите редовни данни, според които складовите запаси на суров петрол в САЩ са нараснали с 5,6 млн. барела през седмицата до 17 юни. Запасите в най-голямото хранилище "Кушинг", Оклахома обаче са намалели с 390 хил. барела.

В същото време складовите запаси на бензин са се увеличи през последната седмица с 1,2 млн. барела, докато тези на петролни дестилати са намалели с 1,7 млн. барела.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени