Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тимерманс: Руските съкращения на газовите доставки засегнаха 12 държави от ЕС

Очаква се Германия да задейства в четвъртък "Фаза 2" от плана си при газова криза

Франс Тимерманс
Снимка: БГНЕС

Дузина страни от Европейския съюз са засегнати от съкращения на доставките на газ от Русия, заяви в четвъртък върховният представител на ЕС по въпросите на климата Франс Тимерманс, предаде Ройтерс.

Тимерманс каза, че десет от 27-те държави членки на ЕС са издали "ранно предупреждение" за проблеми с доставките на газ. Това е първото от трите кризисни нива, идентифицирани в регламентите на ЕС за сигурността на енергийните доставки.

От страните от ЕС се изисква да разполагат с планове за това как ще управляват прекъсване на доставките при тези трите кризисни нива.

Междувременно агенция Ройтерс цитира свои неназовани източници, според които Германия ще влезе във "Фаза 2" от своя тристепенен извънреден газов план в четвъртък, но клаузата, която включва тази фаза и която ще позволи на комуналните услуги да прехвърлят нарастващите енергийни разходи върху своите крайни клиенти, все още няма да бъде задействана.

Мярката ще бъде най-новата ескалация в сблъсъка между Европа и Москва, разкриваща зависимостта на блока от доставките на руски газ и трудността да се намерят алтернативи.

"Фаза 2", планиран за случаите, когато правителството вижда висок риск от дългосрочен недостиг на газ, теоретично дава възможност на комуналните услуги да прехвърлят високи производствени цени върху индустрията и домакинствата и по този начин помогне за намаляване на търсенето.

Източник, пожелал анонимност, каза пред Ройтерс, че "Фаза 2" ще бъде ще бъде задействана днес, а други два източника казаха, че клаузата, позволяваща на комуналните услуги да прехвърлят по-високите разходите върху клиентите, няма да бъде активирана.

Министерството на икономиката на Германия отказа да направи изявление преди планираната за 11.00 часа българско време пресконференция.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна