Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Рязко забавяне на бизнес активността в еврозоната през юни до 16-месечно дъно

Икономическата активност в еврозоната се забави рязко през юни до 16-месечно дъно с оглед на влошаващо се търсене на фона на силно растяща инфлация и спадащо потребителско и бизнес доверие.

Това показват предварителни данни от проучването, публикувано от S&P Global.

Общият PMI индекс на S&P Global, включващ активността в промишлеността и сферата на услугите, падна през юни до 51,9 пункта от 54,8 пункта през май и очаквания за доста по-сдържано понижение към 54,0 пункта, достигайки 16-месечно дъно.

"С изключение на месеците на Covid локдауни, забавянето през юни беше най-рязкото, регистрирано от проучването след разгара на световната финансова криза през ноември 2008 г.", отбеляза S&P Global.

Промишленият PMI индекс се срина през юни до 52,0 пункта от 54,6 пункта месец по-рано, достигайки 22-месечно дъно, като неговата производствена компонента дори падна под важното ниво от 50 пункта до 49,3 пункта - най-ниско ниво от 24 месеца насам и знак за свиване на промишленото производство.

Индексът PMI в сферата на услугите пък се понижи през юни до 5-месечно дъно от 52,8 пункта спрямо 56,1 пункта през май.

Графики на общия PMI индекс и на БВП на еврозоната


"Влошаването се дължи както на стагнацията при търсенето с оглед на покачващите се разходи за живот, така и влошаващите се бизнес перспективи, затягането на финансови условия (повишаването на лихвите) и все по-засилващите се опасения относно енергийните и снабдителните доставки, свързани с войната в Украйна и продължаващите пандемични смущения, коментира доклада Крис Уилямсън, главен бизнес икономист в S&P Global Market Intelligence.

"Междувременно ценовият натиск остава повишен на нива, невиждани преди коронавирусната пандемия, въпреки че умереният ръст на разходите за трети пореден месец намеква за връх в инфлационния темп", добави той.

Според него забавянето показват темп на растеж на БВП в еврозоната от едва 0,2% в края на второто тримесечие, което представлява рязко намаление спрямо растеж с 0,6% в края на първото тримесечие, като има вероятност за по-лошо представяне през втората половина на годината.

"Постоянният инфлационен натиск допринася за неволите. Показателите за цените от проучването, които правилно предвиждаха скорошния скок на инфлацията, остават повишени на нива, невиждани в историята на еврозоната преди пандемията, с тревожно увеличение на ръста на разходите в сектора на услугите. Въпреки това, неотдавнашното охлаждане на търсенето вече показва признаци на успокояване на цените на стоките, което дава намек за инфлационен пик в близко бъдеще", отбеляза още Крис Уилямсън.

По-рано днес агенция  S&P Global отчете рязко влошаване на бизнес активността и в двете най-големи икономики на еврозоната.

Общият PMI индекса на Германия се понижи от 53,7 пункта през май до 51,3 пункта през юни (6-месечно дъно), като PMI индексът на услугите спадна през юни до 52,4 пункта (5-месечно дъно) от 55,0 пункта месец по-рано, докато индексът на промишлената активност удари 23-месечно дъно от 52,0 пункта спрямо 54,8 пункта месец по-рано.

Общият PMI индекс на Франция пък се понижи през юни до 52,8 пункта (5-месечно дъно) от 57,0 пункта през май, като PMI индексът на услугите спадна до 54,4 пункта (5-месечно дъно) от 58,3 пункта месец по-рано, докато индексът на промишлената активност удари 19-месечно дъно от 51,0 пункта спрямо 54,6 пункта през май.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Най-четени