Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Посланикът на Азербайджан в нашата страна:

България може да получи в пълен обем газа от Азербайджан с пускане на интерконектора с Гърция

Н. Пр. Хюсейн Хюсейнов, посланик на Азербейджан в България
Снимка: Нахит Догу

България ще може да получава в пълен обем природен газ от Азербайджан с пускането в експлоатация на интерконектора с Гърция. Това заяви посланикът на Азербайджан в България Хюсейн Хюсейнов в интервю за азербайджанска новинарска компания Trend News Agency.

Той също така посочи, че Азербайджан и България, които имат благоприятно географско местоположение, могат да играят водеща роля в насърчаването на международния превоз на товари между Европа и Азия.

Дипломатът отбеляза, че българското правителство полага сериозни усилия за въвеждане в експлоатация на газовия интерконектор с Гърция (IGB) във възможно най-кратък срок.

"Енергията е икономическият крайъгълен камък на отношенията между Азербайджан и България и създава важна основа за още по-голямо развитие на сътрудничеството. На фона на сериозната ситуация поради рязкото увеличение на цените на природния газ в България, Азербайджан, като стратегически партньор и приятелска страна, винаги се е опитвал да помага на тази страна. На фона на несигурността на европейския енергиен пазар, българското правителство полага сериозни усилия да въведе в експлоатация в най-кратки срокове газовия интерконектор с Гърция, който играе важна роля за енергийната сигурност на страната и е в активен диалог с всички партньори по тази тема. Министър-председателят на България Кирил Петков каза пред местни медии, че се планира пускането на IGB в експлоатация през юли или август“, обясни Хюсейнов в екслузивно интервю за Trend News Agency.

Той потвърди, че с пускането в експлоатация на този интерконектор България ще може да получава в пълен обем природен газ от Азербайджан.

"Азербайджан, като надежден енергиен доставчик и инициатор на редица важни регионални проекти, ще продължи да изпълнява изцяло задълженията си и ще играе решаваща роля на българския енергиен пазар“, каза още посланикът в България.

Хюсейнов добави, че на фона на кризата и несигурността на европейския енергиен пазар ролята на алтернативните енергийни източници нараства и редица европейски страни, включително България, проявяват интерес към увеличаване на вноса на природен газ от Азербайджан.

"Южният газов коридор и Трансадриатическият газопровод (TAP), който е част от него, за пореден път доказаха значението си на фона на енергийната криза и изиграха решаваща роля за непрекъснатите доставки на природен газ до европейските потребители. Азербайджан има желание да продължи да играе ролята на надежден доставчик на енергия както за региона, така и за Европа и е готов да доставя повече природен газ. Увеличаването на доставките на природен газ изисква подписване на съответен договор между вносители и износители“, обясни г-н Хюсейнов.

Той добави, че след подписване на такъв договор преди всичко е необходимо да се увеличи транспортният капацитет на Южния газов коридор, за да се доставят договорените обеми. Това е един от основните въпроси в енергийния диалог между Азербайджан и Европейската комисия.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна