Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

платена публикация
А1 внедри цялостно решение за дигитализация на образователния процес в Университета за национално и световно стопанство (УНСС)

Снимка: Радич Банев

А1 и Университетът за национално и световно стопанство (УНСС) демонстрираха цялостно технологично решение за дигитализация на образователния процес. С помощта на иновативната система преподавателите ще създават интерактивно съдържание, с което студентите по-лесно и интуитивно да усвояват учебния материал. Решението включва и видеоконферентна връзка, чрез която лекциите, преподавани в УНСС, ще бъдат на разположение в реално време и на студентите в няколко други университета едновременно.

Проектът за дигитализация на образователния процес ще помогне на студентите в икономическия университет да развиват предприемачески умения и дигитална креативност. Това ще допринесе за повишаване на качеството на обучението по икономически дисциплини в УНСС, както и за подобряване на качеството на научните изследвания.

Сред високотехнологичните компоненти на дигиталните стаи са интерактивни дисплеи, интерактивна преподавателска маса, интерактивна дъска с проектор, видеоконферентна система и холограмен проектор. За дигитализацията на преподаването в УНСС вече са готови общо шест дигитални класни стаи, оборудвани и с таблети за студентите, а дигиталните лаборатории са допълнително екипирани и със специални VR очила, 3D принтери и 3D скенери. Пет от дигиталните класни стаи са в основната сграда на университета в София, а една е във филиала на УНСС в Хасково. Стаите и лабораториите позволяват и присъствено, и дистанционно провеждане на занятията.

Технологичното решение позволява всички учебни материали, подготвени от преподавателите в Windows среда, да могат да бъдат презентирани в интерактивен вид на дигиталните екрани, които разполагат и със сензорен дисплей. Интерактивните дъски дават възможност всичко, изписано от преподавателя по време на лекция, да бъде съхранявано в дигитален формат, а интерактивно учебно помагало улеснява провеждането на лекции и семинари. Дигиталните лаборатории имат за цел да подпомагат организацията на учебния процес, по отношение както на работата в присъствена и дистанционна среда, така и по отношение на използването на съвременни дигитални методи за преподаване и демонстриране на усвоените знания от страна на студентите.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна