Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще анулира ли Лондон част от Протокола за Северна Ирландия, уреждащ търговията след Брекзит

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Тази вечер британските депутати ще гласуват проектозакона за даване на правомощия на министрите да анулират части от Протокола за Северна Ирландия, който урежда търговията след Брекзит.

Преди гласуването британският външен министър Лиз Тръс каза, че Протоколът подкопава мирния процес в Северна Ирландия.

ЕС е против това гласуване, защото, според него, то е в нарушение на международните норми.

Протоколът е част от сделката за Брекзит, подписана през 2019 година, и запазва провинцията в общия европейски пазар за стоки, предпазва от възникване на твърда граница с Република Ирландия, като създава митническа граница в Ирландско море за проверка на стоките, идващи в Северна Ирландия от останалата част на Обединеното кралство.

Плановете на правителството, публикувани по-рано този месец, бяха посрещнати "на нож" в Брюксел, който заведе съдебна процедура срещу британското правителство.

Заместник-председателят на Европейската комисия Марош Шефчович освен това заяви, че могат да бъдат взети още мерки, ако се направи опит за промяна на Протокола, включително и да се стигне до търговска война между ЕС и Обединеното кралство.

Срещу Протокола са юнионистите в провинцията, които казват, че той е заплаха за мястото на Северна Ирландия в кралството. Републиканците от "Шин Фейн" и други партии обаче смятат, че Протоколът е нужен, за да се смекчат последиците от Брекзит.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени