Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

8 от 16-те филма в кинопанорамата "Ти да видиш!" са на Иван Андонов

Снимка: Сити Марк Арт център

Кинопанорама под мотото "Ти да видиш!" организират Националният филмов център (НФЦ) и "Сити Марк Арт център". Откриването е на 2 юли в 18:00 часа.

Ще бъдат представени избрани български филми от последната година, а специален акцент ще бъде творчеството и личността на режисьорът, актьорът, сценографът, аниматорът и художник Иван Андонов (1934-2011). 

В първия ден на кинопанорамата ще се открие изложба с картини на Андонов. По-късно, от 19:30 ще има прожекция на документалния филм за него "Поне за миг да полетя". Сценаристът Влади Киров и режисьорът на филма Галина Кралева са избрали заглавието от песен към неговия "Дунав мост" (и по негов текст).
След това е организирана среща на публиката с артисти, работили с Иван Андонов. 

В програмата на кинопанорамата са включени класически произведения на седмото изкуство под режисурата и с участието на Иван Андонов: „Бяла Магия“, „Покрив“, „Вампири и таласъми“, „Вчера“, „Дами канят“, „Опасен чар“, „Отклонение“. След повечето от филмите са предвидени срещи с представители на творческите екипи на продукциите.

"Той беше изумителен енциклопедист. Интелектуалец и хулиган – в най-провокативния и творчески смисъл. Не спираше да експериментира, на импровизира, да провокира. Имаше бащинско отношение в екипите си, без да проявява покровителство. Актьорите успяваха да правят неща, които не са подозирали, че могат. Иван обичаше актьорите като деца, без да ги глези - разказа в студиото на Радио София режисьорът Георги Михалков. – Беше настойчив и те караше да надграждаш."

Михалков се е снимал единствено във филма "Дунав мост", но е бил приятел с Иван Андонов. Признава, че за панорамата е избрал любимите си филми (липсва единствено "Индиански игри").

В частта, посветена на съвременното кино, изборът също е направен "по недемократичен принцип" – това, което на нас ни харесва, допълни Михалков.

От новите филмови заглавия в програмата са включени "Жълт олеандър", "В сърцето на машината", "Голата истина за група Жигули", "Петя на моята Петя", "Уроци по немски", "Бягство", "Блаженият" и "Чудовища".

"Радвам се, че събираме тези филми в рамките на един месец, защото през годината животът им по кината не е достатъчно дълъг", отбеляза още Георги Михалков.

С него разтоваря Гергана Пейкова.


Георги Михалков и Гергана Пейкова

По публикацията работи: Георги Нейков

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна