Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В България ежедневно има недостиг на кръв

Мобилното приложение „Дари Кръв“ е изтеглено почти 3000 пъти от потребители в цялата страна

Снимка: Facebook -БОДК/BOVBD

Мобилното приложение "Дари кръв" е изтеглено повече от 2800 пъти от потребители в цялата страна. През него са пуснати над 600 призива за помощ с търсене на повече от 1500 кръводарители. За тях са проведени 520 успешни акции за спешна нужда от кръводарители. Това събщават от Българска организация за доброволно кръводаряване (БОДК), която е първото изцяло доброволческо сдружение в България, чиято дейност е насочена на 100% към насърчаване и популяризиране на доброволното кръводаряване.

Около 38% от призивите са с търсене на конкретна кръвна група. На практика това означава повече от 1200 доброволни кръводарявания, спестили над 240 хиляди лева на нуждаещите се от кръв и по-важното – осигурили спокойствие и шанс за живот. Извън това остават множеството кръводарявания, които членовете на БОДК правят „безадресно“, т.е. не за конкретен пациент, както и фактът, че безвъзмездно даряващите кръв са най-безопасната категория кръводарители. 
Системата „Дари кръв“ с мобилното приложение е създадена като част от стратегията на сдружението за насърчаване и улесняване оказването на взаимопомощ. „Дари кръв“ показва своята значимост в подкрепа спокойствието и живота на хората, които се нуждаят от кръв и в борбата с черната търговия с кръв у нас.

Системата „Дари кръв“ се поддържа и администрира изцяло от доброволци-членове на БОДК, като е на разположение 24/7 и предоставянето на помощ чрез нея е напълно безплатно.

Стефка Попова - Лазарова

„За никого не е тайна, че в България ежедневно има недостиг на кръв и кръвни съставки. Болниците и кръвните центрове постоянно принуждават близки на пострадали и пациенти да търсят кръводарители. Кръвните центрове са обсадени от „донори“, продаващи кръвта си незаконно, но необезпокоявани. Вярваме, че „Дари кръв“ е стъпка в правилната посока и се надяваме повече хора да ни подкрепят, за да можем да продължим да помагаме. Дано и кръвните центрове и държавата оценят усилията на БОДК и започнат да ни оказват по-голяма подкрепа и съдействие“, казва Стефка Попова-Лазарова, председател на БОДК.

Всеки, който би искал да помага в случай на спешна нужда от кръв в неговия град, с неговата кръвна група, може да изтегли приложението и след като се регистрира като потребител да активира и своя кръводарителски профил. Това ще му гарантира, че ще получава нотификации на телефона си за призивите за помощ, за които би могъл да помогне. След това е достатъчно да отбележи „Искам да помогна“ и доброволец-администратор от БОДК ще се свърже с него.

От друга страна всеки, който има нужда от кръводарители, може да направи своя призив и да получи помощ от доброволците. Съществен момент е липсата на пряк контакт между даряващите кръв и нуждаещите се от нея, което възпрепятства евентуалните злоупотреби с нуждата и възможността да се поискат пари срещу кръв.

Повече информация и съдействие от БОДК може да се получи лесно през страницата на сдужението във Facebook -БОДК/BOVBD, която има повече от 6000 последователи.


По публикацията работи: Гергана Хрисчева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!