Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Москва иска отмяна на решението за изгонване на дипломати, плаши със закриване на посолството

| обновено на 30.06.22 в 20:32
Елеонора Митрофанова
Снимка: БГНЕС

В Министерство на външните работи, по искане на руската страна, беше приета посланикът на Руската федерация Елеонора Митрофанова, съобщават от ведомството. Тя връчи вербална нота, с която в ултимативен тон се поставя искане за оттегляне до 12 ч. на 1 юли 2022 г. на нотите за обявените за персона нон грата служители на руските задгранични представителства. В нотата се заявява, че в противен случай „пред руското ръководство безотлагателно ще бъде повдигнат въпрос за закриване на Посолството на Руската федерация в Република България“.

"Очакваме, че на 1 юли МВнР на България ще оттегли двете си ноти, съдържащи поименен списък на руските чуждестранни учреждения в България. В противен случай пред руските власти ще бъде незабавно поставен въпросът за закриването на посолството на Русия в София, което автоматично означава закриване и на посолството на България в Москва, а отговорността за извънредно тежките последици за двустранните отношения изцяло ще лежи на българската страна", се казва в позицията на руското посолство. 

Министерството на външните работи своевременно уведоми кабинета на министър-председателя за нотата на руската страна и поиска указания за по-нататъшни действия.

Посланичката на Русия Елеонора Митрофанова е заявила в нотата, че Москва ще обмисли да затвори посолството си в България, ако правителството в оставка не отмени решението си да експулсира 70 руски дипломати и служители.

В интервю за БНТ Митрофанова каза, че не е изключено и скъсване на дипломатическите отношения на Русия с България. Според нея няма доказателства, че руските дипломати са се занимавали със несвойствени дейности. 

"Какво означава против интересите на България. Най-напред всяко посолство навсякъде работи за интересите на своята страна. Както и за развитие на отношенията в страната, където се намира. Но когато в този списък попада пълномощният министър, който е българист, който познава езика, който познава голям брой хора, или генералните консули, които работят в страната и половин България ги познава...", каза още посланичката и добави, че т. нар. специална операция на Русия в Украйна е допринесла за отричането на всичко руско".

Тя нарече премиера Петков "човек без корени".

Нотата на руската посланичка е причината лидерите на парламентарните групи се събраха на извънреден председателски съвет. Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов заяви, че още не знае какво пише в нотата, изпратена от Митрофанова и че се опитват да получат информация чрез всички институционални канали:

"Разбираме, че г-жа Генчовска я няма, екипът на Външно министерство също пътува с нея, така че ще поискаме информация, ще се осведомим. Ние обсъждахме как да получив тази информация, така че наистина да сме наясно, но това ще се случи в следващите часове. Ще изчакаме г-жа Генчовска да кацне, да имаме достатъчно време да се ориентираме в ситуацията и да прецени председателският съвет какъв е най-подходящият формат на реакция", каза Иванов.

Лидерът на партия "Възраждане" Костадин Костадинов предложи премиерът Кирил Петков да отиде в парламента и да представи информацията, с която разполага, както и да се обсъдят възможните решения, свързани с руския ултиматум:

"Разбрах от медиите и поисках почивка и свикване на спешен, извънреден председателски съвет, на който казах и това беше прието - да се извикат министър-председателя и министърката на външните работи и нейния екип, да се каже какво смятат те оттук нататък да предприемат. Защото това е абсолютно безпрецедентно - действията на правителството ни водят към скъсване на отношенията с Русия. Това, което в момента се случва, е нещо, което се е случило за последен път през 1949 година".

"Отношенията между България и Руската федерация са дългогодишни, многопластови и от голямо значение за съдбата на страната ни в исторически план. Ние уважаваме руския народ и ценим нашите културни, исторически, социални и търговско-икономически връзки". Това се казва в изявление на министър-председателя Кирил Петков по повод нотата на Руската федерация от днес.

"Заради това, въпреки че българското присъствие в нашето посолство в Русия наброява едва 12 души, Руското посолство в България ще има възможността да запази 43-ма свои служители, съгласно решението, взето от българското правителство вчера.

Вярваме в необходимостта от диалог, за който дипломатическите канали са от ключово значение. Убедени сме, че българо-руските отношения могат да продължат да се развиват в сферите от взаимен интерес, уважавайки важните за всяка от нашите държави ценности. Заради това се обръщаме към посолството на Руската федерация да оттегли подадената днес нота.

Заради миналото и бъдещето трябва да можем да правим крачки напред при взаимно зачитане на националните интереси, сигурността и суверенитета и на двете страни", добавя Петков.

При завръщането си от Мадрид, където беше в българската делегация на срещата на върха на НАТО, начело с президента Румен Радев, министърът на външните работи Теодора Генчовска отказа да коментира нотата от посланика на Русия Елеонора Митрофанова с аргумента, че отива направо в министерството, за да се запознае с документите.

Тя каза, че чака указания от министър-председателя, но още не ги е получила и отива на председателски съвет в Народното събрание, за да бъде изслушана. 

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов настоя от своя страна президентът да свика утре спешно Консултативния съвет за национална сигурност:

"По този въпрос трябва да се произнесат дипломатите. Политически импровизации не са най-доброто нещо.


Това заяви вицепремиерът и министър на финансите в оставка Асен Василев, отговаряйки на въпрос каква трябва да бъде реакцията на България на нотата.




БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна