Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българските ВМС унищожиха мина във водите на Черно море

3
Снимка: Министерство на отбраната

Военноморските сили унищожиха мина, плаваща във водите на Черно море, съобщи Министерството на отбраната.

За случая съобщи по-рано днес пред БНТ министърът на отбраната в оставка Драгомир Заков, без да дава подробности.

Сигналът за плаваща морска мина е получен от щаба на ВМС на 30 юни 2022 г., след като мината е забелязана на 27 морски мили източно от устието на река Камчия от моторен кораб „Монтерей“, плаващ под либерийски флаг.

След извършени изчисления за скоростта на вятър и морските течения в 15.30 ч. са вдигнати дежурният вертолет "Пантер" от морската вертолетна авиобаза „Чайка“ и дежурният кораб - базов миночистач „Прибой“ от състава на Флотилия бойни и спомагателни кораби. В 17.35 ч. екипажът на вертолета открива мината и предава координатите на гранично-полицейския кораб "Каварна".

Бързоходен катер 213 извършва преход до мястото, охранявано от гранично-полицейския кораб „Каварна“. Военните специалисти класифицират мината като котвена, тип „Ям“, приведена в бойно положение. В 20.50 ч. мината е унищожена с контролиран взрив от групата водолази-взривчици.

Военноморските сили продължават да поддържат готовност за обследване на райони и противоминни действия, за да осигурят свободното корабоплаване в българските морски пространства, се посочва още в съобщението на Министерството на отбраната.



Снимки: Министерство на отбраната

По публикацията работи: Николай Петров
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия