Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кипър финансира с 2 млн. евро проекти за алтернативен туризъм

Съоръжения за скално катерене също ще могат да бъдат модернизирани или изградени с предоставяната субсидия
Снимка: Александър Петров

С над 2 млн. евро правителството в Кипър ще финансира проекти за развитие на алтернативни форми на туризъм. Новата програма за предоставяне на безвъзмездна помощ е част от националния план за възстановяване и устойчивост.

Субсидиите по новия план ще бъдат насочени към проекти, които да възродят селските и планинските райони в Кипър, като предлагат „автентични преживявания” на местните и чуждестранни посетители, посочи Министерството на туризма.

С финансовата подкрепа ще могат да бъдат възстановени за повторно използване стари обществени и частни сгради. Така те ще се превърнат в подходящи пространства за семинари, различни събития, изложби на местни художници, за работилнички и ателиета по традиционни кипърски занаяти и гастрономия.

Ще се стимулира и развитието на алтернативни форми на туризъм, като религиозен, културен, приключенски. Съоръжения за скално катерене и колоездене също ще могат да бъдат модернизирани или изградени с предоставяната субсидия.

Безвъзмездните средства за фирми и физически лица ще покриват 75% от разходите им по проекта, като максималната сума е 200 000 евро.

Местните власти ще получат субсидия до 65 000 евро, като тя обхваща 100% от разходите им.

Новата програма е част от правителствената стратегия за популяризирането на страната като целогодишна туристическа дестинация.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени