Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

България в снимки

Късната античност в нова експозиция на Националния исторически музей

В най-големия исторически музей в страната е оформено ново експозиционно пространство, посветено на Късната античност – време на значителни политически, икономически и религиозни промени по днешните български земи. Тогава започва и преселението на големи маси варварски племена, които проникват през Долнодунавския лимес (граница) на Източната Римска империя и поставят началото на трайно заселване на готи, славяни, авари и прабългари.  

Сред експонатите, които вече са част от постоянната експозиция на музея, могат да бъдат видени изключително ценни находки – каменен бюст на император Флавий Юлий Валент (364-378), оловен погребален ковчег от региона на Видин (много рядка находка), фрагмент от сребърно блюдо от Сирмиум (Сремска Митровица) с името на император Лициний (308-324), детрониран в междуособните войни с император Константин Велики.

Снимки: Национален исторически музей 


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия