Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Последиците от войната в Украйна

Икономическият ефект и дезинформацията във фокуса на подкастите на БНР

Автор:
Снимка: www.pexels.com

На 24 февруари 2022 г. Русия нахлу в Украйна и вече шести месец на украинска територия се води война. Според данни на ООН над 5000 са убитите, а над 7000 са ранените. Броят на напусналите страната украински граждани също постоянно расте и вече надхвърля 10 000 000 души. БНР следи конфликта от самото му начало и предоставя актуална и проверена информация както в ефир, така и във всичките си онлайн платформи.

Подкастите на БНР са един от източниците на надеждна информация с експертни анализи на ситуацията. Чуйте част от епизодите, в чийто фокус е темата за войната и резултатите от нея.

Икономическите последици

Нападението над Украйна беше остро осъдено от много институции, от ЕС, както и от различни други държави като САЩ, Великобритания, Канада и др. Много от бизнесите се оттеглиха от руския пазар, а Съветът на ЕС наскоро прие седмия пакет санкции срещу Русия. Икономическите последици от търговските ограничения вълнуват голяма част от обществото заради покачващите се цени на природния газ, петрола и храните. 

Два от епизодите на финансовия подкаст на БНР "На всяка цена" се фокусират именно върху тази тема. Предлагаме ви да чуете епизода с гост финансиста Преслав Райков, който анализира икономическите последици и прогнозира накъде ще вървят цените и инфлацията:

Не пропускайте и епизода с доц. Паскал Желев, който анализира санкциите срещу Русия и обяснява защо те не удрят до такава степен техния адресат, а обикновените хора:

Дезинформацията

Войната в Украйна се води както на фронта, така и в Интернет. От една страна, дезинформацията и пропагандата се увеличиха в пъти след началото на войната чрез поднасяне на различно съдържание, което е манипулирано и извадено от контекста. От друга страна, в Русия в момента действа закон, който не позволява различна от официалната информация. С цел да се избегнат критиките срещу нахлуването в Украйна, всеки, който разпространява "невярна" информация, може да бъде наказан с до 15 години затвор.  

Два от епизодите на "DGtech podcast" са посветени именно на тази тема. Чуйте как фалшивите новини достигат до вас, как да ги разпознаете и какво трябва да знаете за всички социални мрежи, които се използват като оръжие на дезинформацията и подмяната на факти и твърдения:

Не пропускайте и епизода с Геннадий Воробьов, който разказва как се противодейства на фалшивите интернет новини от Русия към Европа: 

Дезинформацията, троловете и войната са във фокуса и на един от епизодите на подкаста "Следващият ден". Чуйте как троловете се опитват да контролират общественото съзнание, както и дебат доколко са свързани дезинформацията за COVID-19 с подобни новини за войната в Украйна:


Всички подкасти на БНР можете да слушате:

 binar.bg | Spotify | Soundcloud  | Google Podcasts  | Viber 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени