Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жан-Клод Трише: Пазарните спекуланти да не залагат срещу еврозоната

Жан-Клод Трише, бивш управител на ЕЦБ
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Бившият президент на Европейската централна банка Жан-Клод Трише отправи ясно послание към пазара: "Не залагайте срещу еврозоната".

"За мен е пределно ясно, че пазарът не трябва да вярва, че може да спекулира без никакви проблеми в еврозоната“, каза Трише в интервю за телевизия "Блумбърг". в петък.

"Не можеха в миналото и няма да го направят в бъдеще", добави той.

Трише се оттегли от ЕЦБ през 2011 г. и през последните му месеци на поста централната банка на еврозоната увеличи за последно лихвените си проценти.

Настоящото ръководство на ЕЦБ се очаква да повиши за пръв от 2011 г. насам основните лихви на заседанието на 21-ви юли, поставяйки по този начин началото на поредица от по-нататъшно затягане на паричната политика. В същото време служителите в ЕЦБ подготвят нов финансов инструмент, който да предпази пазарите на държавни облигации от паника, тъй като разходите за заеми нараства с повишаване на лихвите на ЕЦБ заради рекордно високата инфлация в еврозоната.

Според Трише ЕЦБ има много свобода на действие, когато е ясно, че трансмисията на паричната политика на банката е възпрепятствана от неоснователни спекулации. И дори когато това не е така, ЕЦБ има достатъчно "оръжия" в своя арсенал, за да избегне фрагментацията на дълговия пазар, отбеляза той.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна